NLB će isplatiti dodatnih 67,4 miliona evra dividende – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

NLB će isplatiti dodatnih 67,4 miliona evra dividende

Na Glavnoj skupštini sredinom decembra deoničari Nove ljbljanske banke (NLB) odlučiće na predlog Uprave i Nadzornog odbora da banka ove godine isplati još 67,4 miliona evra dividende, 3,37 evra bruto po deonici, “budući da je krajem septembra istekla odluka Banke Slovenije kojom je ograničena isplata dividende”.

Isplata je zakazana za 24. decembar.

Kako se navodi u saopštenju NLB-a, deoničari će 16. decembra odlučiti o dodatnoj raspodeli bilansne dobiti za prošlu godinu u iznosu od 317,2 miliona evra. Uprava i Nadzorni odbor Banke predlažu da se deoničarima NLB-a ove godine isplati 67,4 miliona evra raspodele dobiti u obliku dividende, dok je 249,8 miliona evra ostalo neraspoređeno i predstavlja zadržanu dobit.

Prvi deo dividende u iznosu od 12 miliona evra isplaćen je vlasnicima deonica NLB-a 22. juna a drugi deo u iznosu od 12,8 miliona evra 18. oktobra. Ukoliko predlog dodatne raspodele prošlogodišnje raspodele dobiti dobije dovoljnu podršku deoničara, NLB će ove godine deoničarima isplatiti ukupno 92,2 miliona evra dividende, čime će “potvrđivati uspešno sprovođenje poslovne strategije banke”.

Ambicija banke ostaje da ukupna isplata dividende deoničarima u razdoblju 2021.-2023. bude veća od 300 miliona evra, dok bi banka zadržala potencijal za budući rast poslovanja uz visoku dividendu”, dodaju iz NLB-a.

Sredinom sledećeg meseca Glavna skupština će odlučiti i o odobravanju politike nagrađivanja članova Nadzornog odbora i članova Uprave NLB-a, koja je u skladu s ciljevima i poslovnom strategijom NLB-a i njene grupe, organizacijskom kulturom i vrednosti, dugoročni interesi i činioci održivosti, profil rizika i sklonost riziku.

Indikator.ba

Tags
Back to top button