JP Morgan predviđa ogroman skok bitkoina – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

JP Morgan predviđa ogroman skok bitkoina

Najveća američka banka JPMorgan predviđa da bi bitkoin mogao dugoročno da skoči na 146.000 dolara.

Uslov je da volatilnost splasne i da institucije počnu da ga preferiraju u odnosu na zlato u svojim portfolijima, piše Biznis insajder.

To je otprilike 130% više od sadašnje cene bitkoina. Ona se poslednjih nedelju dana kreće između 60.000 i 65.000 dolara.

JPMorgan smatra da se bitkoin, koji je takođe u neku ruku redak proizvod, sve više nadmeće sa zlatom za pažnju ulagača kao zaštitu od inflacije, odnosno kao nešto što će rasti čak i kada inflacija ruši vrednost druge imovine, prenosi Indeks.

“Čini se da je pojavljivanje zabrinutosti od inflacije među ulagačima tokom septembra i oktobra 2021. obnovilo interes za korišćenje bitkoina kao zaštite od inflacije. Privlačnost bitkoina kao zaštite od inflacije možda je ojačana neuspehom zlata u poslednjih nekoliko nedelja da odgovori na povećanu zabrinutost oko inflacije”, rekao je strateg JPMorgan-a Nikolaos Panigirtzoglou.

Inflacija je u SAD-u na najvišem nivou u poslednjih 13 godina i porasla je širom sveta.

Panigirtzoglou kao argument za to da će se kriptovaluta nastaviti boriti sa zlatom za prevlast vidi i to što milenijalci postaju sve moćniji u svetu ulaganja.

“Uzimajući u obzir koliko je veliko finansijsko ulaganje u zlato, svako takvo istiskivanje zlata kao alternativne valute podrazumeva veliki rast za bitkoin na dugi rok”, rekao je, sugerišući da bi dugoročno cena bitkoina mogla narasti do 146.000 dolara.

Međutim, JPMorgan je saopštio da bi ogromna volatilnost (stepen varijacije niza cena trgovanja tijekom vremena) bitkoina morala naglo pasti da bi se cena od 146.000 dolara ostvarila, kako bi se ulagači vezani uz pravila osećali prijatno dodajući ga u svoje portfolije.

Promenljivost bitkoina trenutno je oko četiri do pet puta veća od zlata, objavila je banka. To bi moralo dramatično pasti pre nego što institucionalni investitori uđu u igru.

JPMorgan ističe da je upravo volatilnost bitkoina velika prepreka za održivi rast cena. Dodaju kako je reputacija kriptovalute poprilično narušena tokom njenog aprilskog i majskog skoka i ponora.

JPMorgan zapravo smatra da je volatilnost još toliki problem da je poštena cena bitkoina u ovom trenutku zapravo oko 35.000 dolara.

Ipak, banka je rekla da volatilnost tokena trenutno pada i da cena od 73.000 dolara izgleda razumno za sledeću godinu.

Međutim, bitkoin je krajnje nepredvidljiv. Porast iznad 146.000 dolara izgleda potpuno moguć, s obzirom na to da je dobit bitkoina bila više od 340% u prošloj godini. No, još jedan pad na manje od 30.000 dolara, što se videlo ovoga leta, takođe je mogućnost, kažu u banci.

U svakom slučaju, JPMorganovi globalni tržišni stratezi izgledaju optimistični u pogledu kriptovaluta.

“Nema sumnje da su kriptovalute i digitalna imovina, šire gledano, nova klasa imovine i stoga u višegodišnjem strukturnom uzlaznom trendu”, rekli su.

Inače, iz JPMorgana smatraju da bi investitori u kriptovalute u svojim portfolijima trebalo da drže iterijum umesto bitkoina jer blokčejn ima više namena.

Analitičari JPMorgana, predvođeni tržišnim strategom Nikolaosom Panigirtzoglouom, naime, misle da bi rastuće kamatne stope mogle predstavljati problem za bitkoin, baš kao što to tradicionalno čine za zlato.

Iako bitkoin sve više kotira kao konkurencija zlatu, treba uzeti u obzir da centralne banke širom sveta smanjuju svoju potporu privredama u nastojanju da se smanji inflacija. To znači da će kamatne stope i prinosi na obveznice početi da rastu.

S obzirom na to, JPMorgan je rekao da bi investitorima možda bilo bolje da ulažu u iter, drugu najveću kriptovalutu na svetu, koja radi na iterijum blokčejnu. Drugim rečima, ima mnogo više namena od bitkoina i prinos bi mogao biti veći.

B92

Tags
Back to top button