Mali: Za osam sati za pomoć države prijavilo se 176.281 građanin – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Mali: Za osam sati za pomoć države prijavilo se 176.281 građanin

Treći paket pomoći države privredi i građanima vredan 257 milijardi dinara kreće da se realizuje. U ponoć je otvorena stranica Trezora Republike Srbije za prijave za 30 plus 30 evra. Za osam sati prijavilo se 176.281 građana za pomoć od države, rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali.

Ministar Mali rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da smo prošle godine imali dva paketa vrednosti 704 milijardi, kada se to sve sabere to je osam milijardi evra od države privredi i građanima.

“Sistem prijavljivanja je veoma jednostavan, kao i prošle godine. Odete na sajt trezora, imate tri podatka koja treba da ukucate – broj JMBG, broj lične karte i da izaberete banku u kojoj imate račun ili u kojoj želite da vam mi otvorimo račun, ako ga nemate”, objasnio je Mali i dodao da sama procedura traje 30 sekundi.

Prema njegovim rečim, do osam sati se prijavio 176.281 građanin preko portala.

Dodao je podatak da se prošle godine u prvih pola sata za 100 evra prijavilo 3.900 ljudi, a noćas u prvih pola sata prijavilo se preko 20.000 ljudi, pet puta više.

“Mi očekujemo da ćemo u narednim satima preći i 500.000, a danas i prvi milion. Prošle godine 100 evra je dobilo 6,2 miliona građana, od kojih se prijavilo četiri miliona i 300.000. Ne prijavljuju se penzioneri, njih ima 1,7 miliona, korisnici socijalne pomoći i oni koji su na odsluženju sankcija, njima novac leže na račune”, naveo je ministar.

Naglasio je da prijavljivanje traje do 15. maja, od toga 5. maja kreće sa radom i kol centar.

Najavio je da će 6. maja biti isplata za sve penzionere, 7. maja isplaćujemo sve korisnike socijalne pomoći i Upravu za krivične sankcije, a 12. maja kreće isplata ostalim građanima koji su se prijavili. Kako očekuje trebalo bi do 20. maja da budu isplaćini svi prijavljeni građani.

Napomenuo je da se 10. maja isplaćuje druga minimalna zarada koji je deo paketa privredi.

“Iz dana u dan pomažemo građanima i privredi, kako smo obećali. Stabilni smo. Imamo 240 milijardi na računu, likvidni smo”, rekao je ekonomista.

“Kada smo do 2019. imali suficit u budžetu, tada su kritikovali, sada, takođe kritikuju. Država hoće da pokaže da je stabilna i jaka i da pomogne i privredi i građanima da se umanje posledice koronavirusa”, istakao je Mali.

Naglasio je da su stvoreni uslovi prethodnih godina da može da se reaguje u vreme krize i to je učinjeno sada, reagovano je veoma brzo i jako i efikasno sa osam milijarde evra.

“Naše učešće u BDP neće preći 60 odsto, uprkos ovolikoj pomoći privredi. U budžetu imate nikada veći novac za investicije. Do kraja godine osam auto-puteva će biti izgrađeno. Investiramo u bolnice, novu fabriku vakcina u ekologiju”, istakao je Mali.

Najavio je i da se krajem godine kreće u izgradnju linije metroa u Beogradu, a novac za to je, kako kaže, već izdvojen.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button