Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni 80 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni 80 miliona evra

Kompanija Belgrade Airport saopštila je danas da je započela novu fazu radova na modernizaciji beogradskog Aerodroma Nikola Tesla, čiji je koncesionar, a ovogodišnje investicije u infrastrukturne radove iznose više od 80 miliona evra.

Radovi uključuju rekonstrukciju i proširenje terminala, izgradnju nove, umetnute piste, modernizaciju pristupnih puteva i parkirališta, proširenje parking mesta za avione i izgradnju ekoloških postrojenja, postrojenja za prečišćavanje čvrstog otpada i otpadnih voda, nove toplane i solarne farme.

Radovi u Terminalu 2 izvode se u fazama, prvo u zoni dolazaka, u prizemlju i na prvom spratu u prostoru ispred pasoške kontrole, a modernizacija i proširenje zgrade terminala uključuje potpunu rekonstrukciju enterijera, povećan broj šaltera za prijavu na let i više od 1.200 kvadrata prostora za nove restorane, barove i prodavnice.

U saopštenju koncesionara beogradskog aerodoma navodi se da će na prvom spratu biti formirana centralizovana bezbednosna kontrola, pa će se pregled putnika obavljati na jednom mestu, radi efikasnijeg i bržeg protoka, umesto dosadašnje prakse bezbednosnog pregleda ispred svake od čekaonica.

U toku su i radovi na renoviranju putničkih čekaonica na A i C strani, kao i na novom, dodatnom krovnom koridoru, koji će omogućiti razdvajanje dolazećih i odlazećih putnika u celoj zgradi terminala.

U pripremi su i radovi na modernizaciji pristupnih puteva, izgradnji novih parkirališta, nadogradnji i reorganizaciji saobraćajnih traka i potpunoj rekonfiguraciji pristupnog platoa ispred putničkog terminala.

Radovi ne utiču na bezbednost i redovnost avio-saobraćaja, a sve promene u tokovima putnika vidno su obeeležene, poručeno je iz kompanije Belgrade Airport, članice francuske grupe Vinci Airports koja upravlja poslovanjem 45 aerodroma u svetu, prenosi Danas.

Tags
Back to top button