Izvršni odbor MMF-a podržao Georgijevu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Izvršni odbor MMF-a podržao Georgijevu

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ izrazio je puno povernje u direktora Kristalinu Georgijevu nakon revizije optužbi da je vršila pritisak na osoblje Svetske banke da izmene podatke u korist Kine.

Odbor je objavio saopštenje o sastancima održanim tokom prošle sedmice zbog postupaka Georgijeve dok je bila direktor Svetske banke zbog čega je pod znak pitanja stavljeno njeno rukovođenje MMF-om.

Georgijeva je pozdravila odluku Izvršnog odbora MMF-a i izrazila zadovoljstvo što su se članovi saglasili da su optužbe protiv nje neosnovane.

Ona je prošle sedmice dobila podršku Francuske i drugih evropskih administracija, ali su japanski i američki zvaničnici tražili temeljniji pregled optužbi.

Američki ministar finansija DŽenet Jelen je nakon odluke Izvršnog odbora obavestila Georgijevu da će pažljivo nadzirati rad MMF-a i vršiti procenu svih novih činjenica i otkrića, te zatražila pokretanje koraka za jačanje inegriteta podataka i kredibiliteta te institucije

Rezultati istrage advokatske firme “Vilmer Hale” pokazali su da je Georgijeva manipulisala podacima u korist Kine dok je bila na funkciji u Svetskoj banci.

Odbor za etiku Svetske banke pozvao je advokatsku firmu nakon što je utvrđeno da su kontroverzni nacrti izveštaja kojim se rangiraju zemlje na osnovu obavljanja poslovanja.

Nakon izveštaja advokatske firme, bivši zvaničnik Svetske banke Pol Romer podneo je ostavku.

“Vilmer Hale” utvrdio je da su Georgijeva, njen saradnik Simeon Đankov i tadašnji predsednik Svetske banke Jong Džim vršili pritisak na osoblje da promene kalkulacije rangiranja Kine kako bi se izbeglo negodovanje Pekinga.

Do pritisaka na osoblje došlo je u vreme kada su vođeni osetljivi pregovori sa Pekingom u vezi sa povećanjem kapitala Banke.

Capital.ba

Tags
Back to top button