Eksperti Globalnih tržišta OTP banke: Može li doći do poboljšanja situacije na tržištima? – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Eksperti Globalnih tržišta OTP banke: Može li doći do poboljšanja situacije na tržištima?

Već više od godinu dana pandemija utiče na naše svakodnevne živote. Prošli smo kroz tri talasa epidemije covid-19, kao i kroz nekoliko zaključavanja i ponovnih otvaranja, a stigao je i četvrti talas. Na koji način investitori mogu da se pripreme za predstojeći period? Kakvi su izgledi za privredu?

Na nedavno održanom onlajn događaju OTP Globalnih tržišta, poznati bankarski eksperti razmenili su svoja dragocena razmišljanja i saznanja uz pomoć opšte priznatih profesionalca iz ove oblasti.

Kao deo OTP Grupe, sa subsidijarima u 11 država od Srbije do Rusije, OTP Globalna tržišta pruža širok opseg međunarodnih usluga na tržištu novca i kapitala na nivou Grupe, kao i kastodi, investicione i prateće usluga. Njeni regionalni eksperti stalno razmenjuju svoja znanja i tesno sarađuju kako bi pružili jednako visok standard usluga za gotovo 20.000 domaćih klijenata, pravnih i fizičkih lica, kao i institucionalnim klijentima treasury poslovanja u celom regionu.

Skup je otvorio Gabor Fazekas, direktor za Tržišta u okviru OTP Globalnih tržišta, naglasivši da ekonomske teškoće možda imaju i svoju dobru stranu: “Za nama je komplikovan i, u nekim slučajevima, bolan period tokom kojeg su se dogodili društveni i ekonomski događaji bez presedana i promene na tržištu. Pa ipak, kada gledam napred, vidim da je ovaj novi svet kojeg je stvorila pandemija pun ne samo izazova, već i novih prilika“.

Glavni izlagač na skupu bio je Gergely Röst, doktor matematičkih nauka, šef Katedre za primenjenu i numeričku matematiku Univerziteta u Segedinu. Govoreći o pandemiji covid-19, on je naglasio sledeće: „Svet nije bio pripremljen za pandemiju ovako širokih razmera. Naučili smo da je cena restriktivnih mera ogromna i da utiče ne samo na ekonomiju, već i na sve društvene aktivnosti, od obrazovanja do zdravstvene zaštite i šire. U 21. veku, potrebna nam je nova paradigma za pripremljenost na pandemiju“.

Učesnici okruglog stopa na skupu bili su: Dr Péter Krekó, direktor Političkog kapitala i vanredni profesor na ELTE univerzitetu u Budimpešti, dok su OTP banku predstavljali Dr. Szabolcs Kopányi, direktor Upravljanja portfeljom, Gergely Tardos, direktor Centra za istraživanje i Dávid Sándor, glavni investicioni strateg.

Po mišljenju Gergely Tardosa, uticaj delta soja virusa na ekonomiju mogao bi biti snažniji od očekivanog, ali će biti prolaznog karaktera. On je mišljenja da će privreda doživeti snažan rast u 2021. i 2022. godini, i da će nakon toga uslediti period neke vrste normalizacije rasta. Vezano za inflaciju, analitičari trenutno veruju da će ona biti pod kontrolom, ali specijalisti za tržišta nisu toliki optimisti. Tardos smatra da su oni spremni i na iznenađenje i dodao da će reakcija monetarnih politika u ekonomijama u povoju biti spora i da ne isključuje da bi u nekim zemljama, naročito u SAD, stope mogle naglo da skoče, što bi dovelo do novog pritiska na niže prinose kasnije tokom naredne godine.

Szabolcs Kopányi je naveo: “Verujem da navigacija kroz tržišta neće biti lagana šetnja, kao što je to bio slučaj u poslednjih 10 godina, tako da investitori moraju da rade još napornije i da traže alternative sadašnjim idejama za trgovanje. Neće svi imati sreće i zbog toga aktivno upravljanje treba da bude pravi odgovor, bilo da je reč o tajmingu, pravim izborima ili profitu. Ili, ako vi kao investitori ne želite to sami da radite, možete angažovati davaoca finansijskih usluga koji će to učiniti za vas, što će vam omogućiti da se opustite znajući da su vaše investicije u sigurnim rukama“.

Tags
Back to top button