Objavljena “crna lista”, preko 400 trgovaca sa društvenih mreža – vara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Objavljena “crna lista”, preko 400 trgovaca sa društvenih mreža – vara

Broj potrošača koji se, zbog problema sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, javljaju potrošačkim organizacijama stalno raste.

Ipak, u ovakvim situacijama, odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne važe, zbog čega potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju niti da pruže odgovarajuće pravne savete, osim da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

Zato je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) nastavila akciju evidentiranja trgovaca koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, prenosi B92.

Ovoga puta, navodi se na zvaničnom sajtu NOPS-a, fokus je na profilima na Fejsbuku i Instagramu među kojima ima najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, parfema…

Ono što je bitno napomenuti, navodi se na sajtu NOPS-a, jeste da na listi postoje trgovci koji su eventualno i registrovani, a na listi su se našli zbog toga što ne poštuju zakon.

Takođe, dodaje se, svaki trgovac koji dostavi dokaz da posluje u skladu sa zakonom biće uklonjen sa liste.

Lista nije konačna, a potrošači se mole da, ukoliko imaju bilo kakav problem sa neregistrovanim trgovcima koji posluju putem društvenih mreža, dostave nazive profila.

“Crna lista” internet-trgovaca može se naći na stranici Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine.

Kompletna lista može se pogledati na linku https://www.potrosac.info/novosti/1633-crna-lista-facebook-i-instagram-trgovaca

Tags
Back to top button