Skupština Srbije potvrdila sporazume o zajmovima 768,8 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Skupština Srbije potvrdila sporazume o zajmovima 768,8 miliona evra

Skupština Srbije potvrdila je više sporazuma o zajmovima, a ukupna vrednost svih sporazuma je 768,8 miliona evra koji su, kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, ključni za dalji ubrzani rast i razvoj ekonomije.

Sredstva će biti upotrebljena za dalju izgradnju i unapređenje saobraćajne infrastrukture, unapređenje životne sredine i unapređenje javnog sektora u Srbiji.

Ministar je u parlamentu predstavio Zakon o potvrđivanju ugovora o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju programa urbane sredine otporne na klimatske promene, kao i ugovor sa francuskom agencijom za projekat modernizacije železničkog sektora.

Reč je o dva programska sporazuma koja se odnose na unapređenje, efikasnost i transparentnost javnog sektora, s jedne strane, odnosno na Zelenu agendu, sa druge strane.

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, radiće se rekonstrukcije velikog broja železničkih pružnih prelaza, revitalizacija te infrastrukture, obnova koloseka, obnova tunela u centru Beograda.

Govoreći o Predlogu zakona koji se odnosi na projekat integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine, taj sporazum je, kaže Mali, vredan 78,2 miliona evra i ideja je da se kroz sporazum saniraju nasipi na svim prioritetnim područjima duž koridora reke Save.

“Obnova nasipa na Kolubari koji štiti Obrenovac, nasipa na Novom Beogradu, podrška za unapređenje lučne infrastrukture u Sremskoj Mitrovici, planiranje i razvoj turizma na koridorima Save i Drine, uključujući i projektovanje master plana za nautički turizam i eko turizam”, rekao je Mali.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju finansijskog ugovora za izgradnju gasnog interkonektora od Niša do bugarske granice, između Srbije i Evropske investicione banke.

“Radi se o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata u ovom trenutku koji treba da obezbedi stabilno snabdevanje gasom i diversifikuje načine na koji gas stiže u Srbiju”, rekao je ministar.

Mali je govorio i o Zakonu o potvrđivanju ugovora o finansiranju izgradnje Moravskog koridora, a ukupna vrednost je 431,6 miliona evra.

“Radi se o projektu od nacionalnog značaja za dalji razvoj Srbije. Izgradnja je već krenula, i taj deo od Pojata do Kruševca biće gotov do naredne godine. Moravski koridor će biti prvi digitalni autoput”, naveo je Mali.

Mali je poručio da će Moravski koridor dužine 112 kilometara biti gotov do 2024. godine, preneo je Tanjug.

Tags
Back to top button