Evropska komisija podstiče banke da više ulažu u ekološke projekte – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Evropska komisija podstiče banke da više ulažu u ekološke projekte

Evropska komisija je u utorak predstavila niz mera, među njima i kriterijume za izdavanje zelenih obveznica, kako bi se finansijski sektor podstakao da ulaže više u ekološke projekte.

“Da bismo ostvarili klimatske ciljeve moramo da osiguramo da se više novca sliva u održivu ekonomiju. Potrebne su velike investicije kako bi se ozelenila ekonomija i stvorilo uključivije društvo, tako da svi u njemu mogu učestvovati”, izjavila je komesarka za finansijske usluge, Mejrid Mekginis.

Komisija je predstavila novu strategiju o održivom finansiranju kako bi finansijski sektor mogao da doprinese ispunjavanju ciljeva zacrtanih u Evropskom zelenom dogovoru. Brisel je predložio i uredbu o dobrovoljnom evropskom standardu za zelene obveznice (EUGBS).

Tim predlogom trebalo bi da se stvori standard za sve izdavače obveznica, javne i privatne, za finansiranje održivih ulaganja u sektorima poput proizvodnje i distribucije energije, stanovanja s efikasnim resursima i saobraćajne infrastrukture s niskim udelom uglja.

Komisija navodi da investitori pokazuju veliki interes za ulaganje u zelene obveznice, ali da EU do sada nije imala zajedničke norme kojima bi se ocenjivao ekološki karakter projekata.

Evropska unija je zacrtala ambiciozan cilj da do 2030. godine smanji emisiju gasova s efektom staklene bašte za 55 odsto u odnosu na 1990. godinu. Međutim, javna sredstva neće biti dovoljna za dostizanje toga cilja i trebaće i privatna ulaganja, stoga je potrebno osigurati odgovarajuće uslove za podsticanje zelenih ulaganja, rekao je izvršni potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis, prenose agencije.

Upravo zato je Komisija, mimo obveznica, predstavila strategiju za održivo finansiranje, čiji je cilj da se proširi raspon raspoloživih investicijskih instrumenata i podsticaja za finansijske kompanije, kao i za kompanije u drugim sektorima.

Tags
Back to top button