Bezos srušio rekord bogatstva: ‘Težak’ je 211 milijardi dolara – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Bezos srušio rekord bogatstva: ‘Težak’ je 211 milijardi dolara

Jeff Bezos je od utorka ‘težak’ rekordnih 211 milijardi dolara, nakon što su doenice Amazona narasle za 4,7 posto.
Razlog zbog kojeg su Amazonove deonice naglo skočile je objava Pentagona da raskida ugovor s Microsoftom na projektu JEDI, objedinjenom nabavom cloud usluga i tehnološkom modernizacijom Pentagona, vredan 10 milijardi dolara, koji je sklopljen za vreme administracije Donalda Trumpa.

Istovremeno je objavljeno da će taj ugovor sklopiti s drugom kompanijom, a to bi mogao biti upravo Amazon.

I sama spekulacija bila je dovoljna da Bezos postane još bogatiji, bogatiji čak i nakon neverovatnog rasta deonica Amazona prošle godine, kada je pandemija korona virusa značajno pomogla da Amazon postane još vrednija kompanija, prenosi 24 sata.

Najbliži ovom rekordnom Bezosovom bogatstvu dosad bio je Elon Musk početkom ove godine, kada je Bloomberg njegovo bogatstvo procenio na 210 milijardi dolara.

Inače, rast cijena deonica zadnjih meseci povećalo je bogatstvo grupe tehnoloških divova, uključujući Muska. Musk je sad drugi najbogatiji na svetu nakon Bezosa s procenjenim bogatstvom od 180,8 milijardi dolara, iako su deonice Tesle pale u utorak. Bernard Arnault, vlasnik najveće svetske kompanije za luksuznu robu, LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton, je treći najbogatiji po Bloombergu, s procenjenom vrednosti od 168,5 milijardi dolara.

Rast Amazonovih deonica odrazilo se i na bivšu Bezosovu suprugu, MacKenzie Scott, inače 15. na lestvici najbogatijih ljudi na svetu. Ona je u utorak postala bogatija za 2,9 milijardi dolara. Ona je ove godine podelila 2,7 milijardi dolara, što je samo podsetnik da neki milijarderi ne mogu toliko potrošiti koliko mogu zaraditi.

Tags
Back to top button