Kako da prepoznate lažne novčanice od 1000 dinara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Kako da prepoznate lažne novčanice od 1000 dinara

Od početka godine, otkriveno je 1.765 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, među kojima je bilo najviše novčanica od 1000, 2000 i 500 dinara, objavila je Narodna banka Srbije u Izveštaju o otkrivenim falsifikovanim novčanicama.

Kako je novčanica od 1.000 dinara jedna od najfalsifikovanijih, a nju često imate i u novčaniku, pokazaćamo kako da prepoznate lažni novac i tako se zaštite.

Da bi se napravila razlika između originalnog i falsifikovanog novca, potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na pojedinim apoenima, kao i da se u momentu prijema novca obrati pažnja na njih.

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih tačaka koje bi mogao laik da prepozna:

Novčanica od 1.000 dinara ima čak 13 znakova na prvoj strani koje ukazuju na to da je original. Vodeni žig se jasno vidi na belini, gde se vidi portret Đorđa Vajferta. Veoma jasno se vidi da je nit u masi papira i prilikom jačeg izvora svetlosti vidi se tamna traka. Kod lažnjaka videli bi se samo isprekidani delovi.

Dalje, tu je i plastična-step nit, sastavni deo mase papira sa štampanim mikrotekstom “dinar” na ćirilici i latinici. Znak Narodne banke. serijski broj novčanice, detalj sa tradicionalnog ćilima…

Kako pristima da proverite?

1. Reljef na natpisu NBS na pravoj novčanici oseća se pod jagodicama prstiju, na lažnoj ne,

2. Hologram se preliva na pravoj novčanici, na lažnoj ne,

3. Na dnevnom svetlu, boja lažne novčanice je tamnija,

4. Kvalitet papira je drastično lošiji kod lažnih novčanica.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Tags
Back to top button