Nemačka fintech banka N26 uvodi kamatu na depozite za fizička lica – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFinTechINOVACIJESVE VESTI

Nemačka fintech banka N26 uvodi kamatu na depozite za fizička lica

Nemački fintech N26 uveo je od novembra zateznu kamatnu stopu od 0,5% na saldo depozita preko 50.000 evra za fizička lica.

Zatezna kamata odnosi se samo na nove, a ne na postojeće kupce. Portparol N26 potvrdio je medijske navode, ali je naglasio da će premium računi koji se zovu “Metal” biti isključeni iz nove naknade.

Mera je iznenađujuća, jer su do sada direktne banke bez podružnica poput nemačkog ING-a, DKB-a ili Consorsbank-a imale tendenciju da se uzdržavaju od kaznenih kamata – za razliku od tradicionalnih banaka sa podružnicama poput Deutsche Bank, Commerzbank ili Sparkassen i Volksbanken.

Pa čak i u poređenju sa takvim kućama, čini se da je granica od 50.000 evra odabrana prilično agresivno: u Nemačkoj su naknade za depozite uobičajene od 100.000 evra (Comdirect počinje od 250.000 evra). Prema proceni potrošačkog portala Biallo, samo su 23 finanijske institucije u ovoj zemlji na pragu od 50.000 evra ili nižem, iznad kojeg naplaćuju zatezne kamate.

N26 se mora nositi sa sve većim obimom depozita od kojih fintech nema previše koristi, jer se teško bavi tradicionalnim poslovima pozajmljivanja. Gledano izvana, ovaj razvoj predstavlja iznenađenje budući da se do sada N26 smatrao tipičnom drugom bankom kojoj kupci poveravaju relativno malo novca. Da li se nešto promenilo u tome teško za reći.

Napokon, nesporno je da se nakupljanje depozita po viđenju u nemačkim bankama ponovo ubrzalo od krize u koroni. Samo u drugom kvartalu imovina u obliku gotovine i depozita po viđenju u nemačkim privatnim domaćinstvima porasla je za 75 milijardi evra, prema podacima Bundesbank, odnosno gotovo milijardu evra dnevno.

Uz to, prema informacijama Finanz-Szene.de, N26 od novembra nudi novčani račun na poziv sa pozitivnom kamatnom stopom. To bi trebalo pomoći da se neželjena sredstva izbace iz bilansa. Kaznene kamate efikasno su sredstvo za manevrisanje sredstavima kupaca sa tekućeg računa na upravo takve proizvode.

Prema poslednjem objavljenom godišnjem izveštaju, N26 je na kraju 2018. imao “obaveze prema kupcima” od 1.075 miliona evra. Budući da je banka početkom 2019. govorila o 2,3 miliona klijenata, prosečno stanje za taj period iznosilo je oko 470 evra po klijentu ili računu.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button