Vrednost turske lire u porastu nakon Erdoganovih izjava o ekonomiji – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Vrednost turske lire u porastu nakon Erdoganovih izjava o ekonomiji

Vrednost američkog dolara u odnosu na tursku liru beleži nagli pad nakon što je turski predsednik Erdogan najavio novu eru u ekonomiji te zemlje i bolje uslove za investitore, javlja Anadolija.

Erdogan je u obraćanju parlamentarnom klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) govorio o novim merama i smernicama koje se odnose na nove ekonomske politike te zemlje, a koje nude brojne prilike međunarodnim investitorima.

Njegove izjave izazvale su pozitivne trendove na berzama i rast vrednosti valute te zemlje.

BIST indeks Istanbulske berze juče je iznosio 1.258, a nedugo nakon Erdoganovog govora skočio je na najviši nivo ikada, 1.266,26.

Vrednost američkog dolara u odnosu na tursku liru je iznosila 8,2, a nakog Erdoganovih poruka vrednost dolara u odnosu na tursku valutu je pala za tri odsto, odnosno na 7,8747.

I vrednost evra u odnosu na liru pada i trenutno iznosi 9,348, što je za tri odsto manje od vrednosti koju je imala pre Erdoganovog obraćanja u parlamentu.

Paralelno sa rastom vrednosti lire, pada vrednost zlata, čiji gram trenutno iznosi 479,5 lira, što je za 2,4 odsto manje od prethodne vrednosti.

Tags
Back to top button