Pad indeksa na američkom i azijskim tržištima – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Pad indeksa na američkom i azijskim tržištima

Na Vol stritu su u sredu cene deonica oštro pale drugi dan zaredom, nakon što je predsednik Feda, Džerom Pauel upozorio da bi oporavak ekonomije od korona krize mogao biti spor i pozvao Kongres da dogovori dodatni paket podsticajnih mera.

Dau Džons potonuo je 516 bodova ili 2,17 odsto, na 23.247 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,75 odsto, na 2.820 bodova, a Nasdak indeks 1,55 odsto, na 8.863 boda.

Oštar pad tih indeksa posledica je Pauelovog upozorenja da će trebati vremena da se ekonomija vrati tamo gde je bila, „da bi oporavak mogao biti sporiji nego što želimo“.

U razgovoru sa direktorom Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Pauel je kazao i da će američka centralna banka učiniti šta treba, ali bez dalje fiskalne podrške to možda neće biti dovoljno da se izbegnu velike štete.

„Njegova poruka je da je nužan snažan fiskalni odgovor, ako žele da se izbegnu spori oporavak i dugoročna ekonomska šteta. Time je praktično odgovornost sa centralne banke ponovno prebacio na vladu“, kaže Šon Kruz, direktor TD Ameritrade.

Pauelova upozorenja pojačala su strahovanja ulagača da će oporavak ekonomije od pandemije potrajati duže nego što se mislilo, posebno ako Kongres ne postigne dogovor o još jednom paketu podsticajnih mera.

Azijski indeksi su u četvrtak takođe izgubili vrednost jer investitori očekuju kako će se kineska ekonomija, a i ostale ekonomije na kontinentu od korona krize oporavljati sporije od očekivanja.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,9 odsto.

Indeks Shanghai Composite pao je za 0,47%, na 2.884,41. Kineski bluechip indeks CSI300 oslabio je 0,57%, a njegov podindeks finansijskog sektora niži je za 0,81%.

Kineske H-deonice kotirane u Hong Kongu pale su za 1,21%, na 9.716,81, dok je indeks Hang Seng niži za 1,11%, na 23.912,89.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button