Pandemija u Sloveniji “pojela” dobit banaka u prvom tromesečju – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Pandemija u Sloveniji “pojela” dobit banaka u prvom tromesečju

Banke u Sloveniji su u prva tri meseca ostvarile su 69,6 miliona evra dobiti pre oporezivanja, što je više od polovine manje nego u istom razdoblju prošle godine (149,5 miliona evra). Pad dobiti posledica je manje povoljnih kretanja kako na strani nastajanja bruto prihoda banaka (manji prihodi), tako i na strani potrošnje (veći troškovi).

“Prosečni kvalitet kreditnog portfolija u martu nije pokazao uticaj obustave poslovanja u većem delu ekonomije zbog pandemije”, navodi Banka Slovenije.

Međutim, u prva tri meseca ove godine banke su već stvorile 12,5 miliona evra novih umanjenja i rezervisanja – koja su u jednakom razdoblju prošle godine mogle otpustiti i tako ostvariti zaradu.

“Podaci već odražavaju prve, najranije učinke pandemije korona virusa i pridruženi ekonomski šok. Oštar pad ekonomske aktivnosti i pogoršanje situacije u zemlji i inostranstvu zbog virusa postepeno će imati sve veći uticaj na bankarski sistem, što će se odraziti na porast različitih rizika i pogoršanje pokazatelja uspešnosti banaka”, saopšteno je iz Banke Slovenije.

Centralna banka dodaje da su banke ušle u trenutnu krizu sa visokom adekvatnošću kapitala, likvidnošću i dobrim preostalim pokazateljima bankarskog poslovanja, a njihova stabilnost takođe je ojačana merama ECB-a i BS-a, “međutim, možemo očekivati da će se ​​pooštreni uslovi u domaćem i međunarodnom ekonomskom okruženju sve više odražavati na poslovanje banaka”.

Tags
Back to top button