Grad u Italiji štampa vlastiti novac kako bi pomogao mještanima i preduzetnicima (VIDEO) – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Grad u Italiji štampa vlastiti novac kako bi pomogao mještanima i preduzetnicima (VIDEO)

Gradonačelnik Castellina del Biferno, malog italijanskog gradića sa samo 550 stanovnika, više od 12 godina analizira kovanje novca, a pandemija korona virusa konačno mu je pružila priliku da testira svoje sposobnosti.

“Odlučili smo da štampamo novac kako bismo osigurali da lokalna ekonomija može izdržati uticaj trenutne situacije. Ma koliko ova ekonomija bila mala, još su tri ili četiri preduzeća koja su i dalje otvorena u ovom gradu, izuzev kafića ili pabova”, kazao je gradonačelnik Enrico Fratangelo za Euro News.

Novčanice “Ducati” distribuiraju se stanovnicima Castellino del Biferna u skladu s njihovim ekonomskim potrebama. Već su potrošene hiljade “Ducatija” u lokalnim radnjama italijanskog gradića, prenosi Klix.ba.

Tako svake dve nedjelje prodavnice šalju “Ducati” novčanice gradskom veću i za njih dobijaju odgovarajući iznos u evrima.

Pet “Ducatija” vredi pet evra, kako bi se izbegla zbunjujuća konverzija valuta, što je olakšica posebno za starije osobe.

Gradonačelnik Fratangelo smatra da je ovo ujedno i prilika za povećanje osjećaja pripadnosti gradu, jer novčanice prikazuju lokalne simbole poput crkve, javnog bazena ili statue Device Marije.

Gradsko veće Castellino del Biferna do sada je podelilo novčanice “Ducati” za više od 200 porodica u gradu. Stanovnici ih mogu trošiti na osnovne životne namirnice, poput mesa, gde je do sada potrošeno gotovo 4.000 “Ducatija”.

Novčanice “Ducati” štampaju se samo lokalno.

Antonio Lannacone, vlasnik štamparije Linea Molise Pubblicità, pojasnio je kako se zapravo proizvode.

“Koristimo papir označen žigovima, a zatim novčanice štampamo prema dizajnu dogovorenom da upravom. Potom laminiramo papir i na kraju režemo novčanice u skladu s dogovornim dimenzijama”, pojasnio je Lannacone.

Tags
Back to top button