Dolar nastavio da jača – Bankar.rs
FOREXIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Dolar nastavio da jača

Dolar je ojačao danas na azijskom trgovanju prema jenu, jer su mere Sjedinjenih Država i drugih zemalja za ponovno pokretnje ekonomija podgrejali nade investitora u brži globalni oporavak od duboke recesije izazvane krizom korona virusa.

Britanska funta je zabeležila neznatno kretanje prema dolaru i evru nakon što je premijer Boris Džonson izneo planove o postepenom ublažavanju mera karantina.

Dolar, kojem investitori pribegavaju kao sigurnom utočištu s obzirom na njegov status rezervne svetske valute, u poslednje vreme je razvio izvesnu pozitivnu povezanost sa Vol Stritom pošto se ulagači fokusiraju na prinose.

Indeksi na Njujorškoj berzi su porasli u petak, prkoseći turobnim ciframa o jednom od najgorih gubitaka radnih mesta u SAD u poslednjih 90 godina. Naime, u Sjedinjenim Državama je u aprilu posao izgubilo 20,5 miliona ljudi, što je najveći pad broja zaposlenih u jednom mesecu još od Velike depresije, prema pokazateljima iz platnih spiskova objavljenih u petak.

Dolar je danas porastao za 0,28 odsto, na 106,95 jena, a prema evru je ostao stabilan na nivou od 1,0843 dolara za evro. Prema švajcarskoj valuti, dolar se trgovao za 0,9710 franka.

Kalifornija, Mičigen i Ohajo, tri važne države za američki proizvodni sektor, preduzimaju korake za ponovno pokretanje fabrika i nekih preduzeća što je podstaklo rast raspoloženja na tržištima.

Cene valutnih fjučersa nagoveštavaju da bi jača je dolara moglo da se nastavi i dalje.

Berzanski špekulanti su smanjili neto kratke pozicije u američkom dolaru na oko 9,15 milijardi dolara u sedmici završenoj 5. maja, sa nivoa od 10,23 milijarde dolara prethodne sedmice, prema računici  američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima objavljenim u petak. Britanska funta je uglavnom mirovala danas prema američkoj valuti na 1,2419 dolara.

U odnosu na evro, funta je takođe ostala stabilna i trgovala se za 87,32 penija. Džonson je u televizijskom obraćanju u nedelju najavio ograničeno ublažavanje višenedeljnih mera karantina koje su blokirale veći deo ekonomije.

Vlada u Londonu želi da i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva zauzme isti stav, ali za sada po tom pitanju postoje podele, budući da su lideri Velsa, Škotske i Severne Irske rekli da će se držati postojeće mera i da apeluju na građane da ostanu kod kuće.

Tags
Back to top button