Švajcarska ulaže ogromne napore da obuzda franak – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Švajcarska ulaže ogromne napore da obuzda franak

Švajcarska nacionalna banka (SNB) planira da preduzme dodatne devizne intervencije kako bi se borila protiv preterano jakog franka.

Međutim, predsednik centralne banke Tomas Džordan trenutno ne vidi dalje sniženje kamatnih stopa kao primarni instrument u borbi protiv visoke vrednosti valute, što šteti izvoznoj ekonomiji zemlje.

“Ako je potrebno, još uvek imamo prostora za manevrisanje, ali sada se fokusiramo na deviznu intervenciju kako bismo ograničili pritisak na švajcarski franak”, rekao je Džordan u intervjuu listu Tribune de Geneve.

Najveća recesija podstaknuta koronavirusnom krizom od velike depresije 1930-ih dovela je do “ogromnog pritiska u porastu” na švajcarsku valutu, koja se smatra sigurnim utočištem za mnoge investitore, objasnio je Džordan za Sonntagszeitung. Franak je dobio na vrednosti prema evru, ali su intervencije vredne više milijardi imale velikog uticaja.

“Bez monetarne politike Narodne banke videli bismo potpuno drugačiji kurs franka u trenutnoj situaciji”, rekao je.

On ne vidi alternativu za nastavak trenutne ultralabave monetarne politike.“Zaista nismo srećni zbog negativne kamate. Povući ćemo je čim to omoguće okolnosti. Ali negativna kamatna stopa od minus 0,75 odsto trenutno je potrebna kako bi se sprečila veća šteta za zemlju”, rekao je Džordan.

Tags
Back to top button