EIB izdvana oko milijardu evra novih sredstava za Zapadni Balkan – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

EIB izdvana oko milijardu evra novih sredstava za Zapadni Balkan

Evropska investiciona banka planira blizu milijardu evra novih sredstava za Zapadni Balkan, a prva odobrenja planirana su za ovu nedelju, kaže šefica kancelarije EIB za Zapadni Balkan, Dubravka Negre.

Na online konferenciji “Ekonomija Srbije, dan poslije”, Negre je rekla su u poslednjih 18 meseci, nevezano za pandemiju, potpisani novi finansijski ugovori u vrednosti od 650 miliona evra koje treba realizovati.

“Bitno je da se nastavi sa planovima i realizacijom, jer će to pomoći ekonomskoj aktivnosti. Ima dosta projekata na lokalu”, rekla je Negre.

Ona je naglasila da su lokalnim samoupravama preko potrebna finansijska sredstava za investicije koja su, dodaje, jako bitna za pokretanje privredne aktivnosti.

Kako je rekla, bitno je da se naprave dobri planovi, da se dobro odrede prioriteti i da se sredstva troše tamo gde je neophodno. Zato je, dodaje, važan nastavak strukturnih reformi, poverenje u jednu državu i njene institucije i stabilnost.

Negre je rekla da će na nivou država definitivno troškovi finasiranja da se povećaju, a prihodi će da se donekle smanje zbog oslabljene ekonomske aktivnosti.

“To treba očekivati i pitanje je kako nadomestiti taj jaz koji će se stvoriti. Države moraju biti spremne sa planovima kako da odgovore na negativna kretnja u ovoj godini”, napominje Negre, preneo je Tanjug.

Države, kaže, treba da sagledaju kako će doći do najpovoljnijih i najdugoročnijih sredstava, s obzirom da će troškovi tržišta kapitala sigruno da se povećaju. Zato su, navodi Negre, međunarodne institucije jedan od važnih izvora finansiranja.

Tags
Back to top button