Preko 400 aviona “parkirano” na jednom mestu (VIDEO) – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Preko 400 aviona “parkirano” na jednom mestu (VIDEO)

Avioindustrija, a naročito avioprevoznici, bez sumnje su među najjače pogođenim sektorima tokom korona krize.

Naime, strah od zaraze, masovno zatvaranje granica i prevoza prisililo je gotovo sve kompanije da prizemlje ili sve avione u svojoj floti ili većinu njih.

Gubici celog sektora meriće se u stotinama milijarda dolara, mnogi avioprevoznici verojatno će propasti, a čak i najveće svetske aviokompanije nisu sigurne hoće li preživeti ovaj udar bez presedana.

Jedno od mesta na kojem su privremeni dom našli prizemljeni avioni jeste Southern California Logistics Airport (Logistički aerodrom Južne Kalifornije) na kojem je trenutno parkirano više od 400 putničkih i teretnih aviona.

Jedan pilot, Bryan Keith, prošle nedelje je napravio prelet iznad ovog aerodroma u Kaliforniji i snimio prizore koji se ne viđaju tako često.

“Let je bio epski. Ima nešto neobičnog u tome da gledate sve te avione napuštene na vrućem pustinjskom suncu”, priča Keith.

Većina aviona tamo je, nadaju se aviokompanije, samo privremeno. No, ovaj aerodrom nudi i uslugu takozvanog “groblja aviona”, to jest odlagališta za avione koji se više nikad neće vinuti u nebo.

Tags
Back to top button