Moratorijum, ali ne i poništenje dugova siromašnih zemalja – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Moratorijum, ali ne i poništenje dugova siromašnih zemalja

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G7 založila se za obustavu servisiranja dugova siromašnih zemalja, u trenutku kada Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka nastoje ograničiti štetu verovatno najveće svetske recesije od 30-ih godina prošlog stoleća.

Francuski predsednik Emanuel Makron je ranije apelovao na pomoć Africi, koja se bori sa ekonomskim posledicama pandemije novog virusa korona, poništavanjem dugova, prenosi Beta.

I najbogatije svetske ekonomije su, takođe, izrazile želju da “pomognu ovim zemljama u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama” pandemije, ali razmatraju samo moratorijum na servisiranje dugova.

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer vidi ovaj moratorijum kao “veliki korak i važan za Francusku i njene partnere u Pariškom klubu i u okviru G20”.

Le Mer je istakao da hitno treba dati “snažan odgovor najugroženijim zemljama u razvoju”, kao i da se “uočava rizik od nestašica hrane u nekim od tih zemalja, što bi moglo direktno dovesti do humanitarne katastrofe”.

Ukupno 76 zemalja koje ispunjavaju uslove za moratorijum, uključujući gotovo 40 u podsaharskoj Africi, zemlje su kojima pomaže Međunarodno udruženje za razvoj Svetske banke.

Što se tiče servisiranja duga tih zemalja od 32 milijarde dolara, Francuska je “dobila moratorijum na nivou bilateralnih poverilaca (12 milijardi dolara) i privatnih poverilaca (osam milijardi dolara), što je ukupno 20 milijardi dolara”, rekao je francuski ministar.

“To smo dobili u okviru Pariškog kluba i G20, nakon što je Kina podržala naš stav”, precizirao je i dodao da ostaje još 12 milijardi multilateralnih potraživanja, od kojih je veliki deo Svetske banke, te da se sada želi da se i ona pridruži moratorijumu.

Svetska ekonomija će ove godine pasti tri odsto, možda i više, kao posledica pandemije virusa, saopštio je MMF, ukazujući na teškoću u pravljenju prognoza zbog do sada neviđene krize i, kako je navedeno, “znatne neizvesnosti”.

Izvor: Agencije

Tags
Back to top button