MMF: Virus korona vodi svet u krizu goru od Velike depresije – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

MMF: Virus korona vodi svet u krizu goru od Velike depresije

Globalna ekonomija će u 2020. pasti tri odsto, dok se brojne zemlje suočavaju sa najvećim ekonomskim problemima u poslednjih nekoliko decenija, saopštio je MMF.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda navode da je pad ekonomije najgori od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog veka, te ocenjuju da je pandemija svet odvela u “krizu kakva nije postojala”.
Ukoliko pandemija bude dugo trajala to će testirati sposobnosti vlada i centralnih banaka da kontrolišu krizu, dodaje MMF, a preneo je BBC.
Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja MMF-a, kaže da bi kriza mogla svetski društveni proizvod da umanji za devet biliona dolara.
Iako je MMF pohvalio “brzu reakciju” u zemljama poput Velike Britanije, Nemačke, Japana i SAD, navodi se da nijedna zemlja neće biti imuna na ekonomski pad.
Očekuje se da će se globalni rast oporaviti za 5,8 odsto sledeće godine, ali samo ako se pandemija okonča u drugoj polovini 2020.
Gopinat kaže da velika ekonomska blokada predstavlja “crnu realnost” za političare, koji se suočavaju sa “neizvesnošću oko dugotrajnosti i intenzivnosti šoka”.
Delimičan oporavak je projektovan za 2021. godinu“, kaže Gopinat.
Ona navodi i da se prvi put od Velike depresije i od razvijenih ekonomija očekuje da budu u recesiji.
MMF upozorava da se rast u razvijenim ekonomijama neće vratiti na nivo od pre virusa do 2022. godine.
Tags
Back to top button