EU povećala budžet za 2020. zbog korona krize – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU povećala budžet za 2020. zbog korona krize

Veće Evropske Unije odobrilo je u utorak pisanom procedurom rebalans budžeta EU za 2020., čime su oslobođena dodatna sredstva za suočavanje s borbom protiv korona krize.

“Revidirani budžet EU za 2020. godinu oslobađa ključna sredstva za rešavanje do sada nezabeleženih izazova s kojima se suočava EU i zemlje članice. Naš prvi prioritet je pomoći zdravstavene sisteme zemalja članica u suočavanju sa pandemijom. Novac će biti korišćen za finansiranje medicinskih zaliha gradnju terenskih bolnica i prebacivanje pacijenata na lečenje u druge zemlje članice”, izjavio je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, koji predsedava Većem za ekonomske i finansijske poslove EU.

Veće EU prihvatilo je dva amandmana na budžetu čime se on povećava za 3,57 milijardi evra u preuzetim obvezama, a 1,6 milijardi evra u plaćanjima.

Najveći deo toga, 2,7 milijardi, namenjeno je za hitnu medicinsku pomoć, poput stvaranja zaliha i raspodelu ključnih resursa, terenske bolnice i transport prekograničnih bolesnika.

Deo sredstava namenjen je Grčkoj koja se suočava sa pojačanim migrantskim pritiskom te za pomoć Albaniji za obnovu nakon zemljotresa.

Tags
Back to top button