Obavljeno prvo instant plaćanje na prodajnom mestu IPS QR kodom u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEINOVACIJEMobilna placanjaSLIDERSVE VESTI

Obavljeno prvo instant plaćanje na prodajnom mestu IPS QR kodom u Srbiji

Narodna banka Srbije omogućila je od danas građanima instant plaćanja robe i usluga na prodajnim mestima trgovca obeleženim oznakom “IPS” (Instant plaćanja Srbija) skeniranjem QR koda, odabirom opcije “IPS pokaži” ili “IPS skeniraj”. Korisnici će biti u mogućnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno plate robu i usluge, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun za nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju.

Prvi trgovac koji je omogućio instant plaćanje NBS IPS QR kodom na svojim prodajnim mestima je veliki trgovinski lanac Merkator S, sa više od 320 prodajnih objekata – Roda, Idea i Merkator, i to u saradnji sa domaćom bankom Poštanskom štedionicom Beograd, saopšteno je iz NBS.

Ova plaćanja iniciraju se preko unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda, odabirom opcije “IPS pokaži” ili “IPS skeniraj”.

Instant plaćanje metodom “IPS pokaži”, gde korisnik pokazuje NBS IPS QR kod na ekranu svog mobilnog uređaja moguće je na više od 1.300 naplatnih mesta u navedenim prodajnim objektima.

Trgovci i banke su kao najveću prednost ovog načina plaćanja prepoznali niske troškove procesiranja transakcija i trenutni prenos i raspoloživost novčanih sredstava na računu trgovca. To je prednost koju instant plaćanje ima u odnosu na platne kartice.

Pošto efikasnost izvršavanja instant plaćanja ne zavisi samo od kvaliteta funkcionisanja Instant platnog sistema NBS, Centralna banka je u prethodnom periodu u specijalizovanoj laboratoriji radila zajedno sa bankama na proveri aplikacija banaka za prihvatanje i za izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima pomoću kojih se klijenti banaka povezuju na sistem NBS.

Banke su imale obavezu da unaprede svoja rešenja, s ciljem da građani i privreda dobiju servis koji je efikasan i jednostavan za korišćenje.

Kao rezultat, korisnici banke Poštanska Štedionica su prvi koji će imati ažurirane aplikacije mobilnog bankarstva za instant plaćanja na prodajnim mestima. Pored ove banke, ostale banke koje su dobile odobrenje NBS i koje će u narednim danima među prvima ažurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike su Komercijalna banka, AIK banka, Erste banka, Kredi Agrikol, Eurobanka, NLB i Direktna banka.

Ažurirane aplikacije imaće nove funkcionalnosti za instant plaćanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije biće postavljene na “Google Play Store” i “App Store”.

Korisnik će u aplikaciji imati mogućnost izbora dva metoda instant plaćanja na prodajnom mestu, “IPS pokaži” – kada se u mobilnoj aplikaciji platioca generiše jednokratni NBS IPS QR kod koji trgovac skenira, npr. čitačem povezanim sa kasom ili “IPS skeniraj” – kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovarajućem uređaju.

Na ovaj način, korisnici će biti u mogućnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno plate robu i usluge, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na račun za nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju, u bilo koje vreme, svakog dana u godini (24/7).

Prodajna i naplatna mesta trgovaca (npr. kasa) biće jasno označena “IPS” logotipom u bojama naše nacionalne zastave, odnosno oznakama “IPS pokaži” ili “IPS skeniraj” kako bi platioci već samim prilaskom naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da izaberu na aplikaciji za mobilno bankarstvo.

Novi platni instrument korisnicima omogućava veći komfor, brže izvršavanje plaćanja, uštedu vremena i sve to upotrebom samo mobilnog telefona koji je uvek uz korisnika, bez novčanika, platnih kartica i gotovine.

Narodna banka Srbije ističe da je svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da troškovi prihvatanja instant plaćanja budu za trgovce znatno niži od troškova prihvatanja platnih kartica.

Time se motivišu i mali trgovci koji danas ne prihvataju platne kartice, da na svojim prodajnim mestima omoguće upotrebu ovog inovativnog načina plaćanja. Iz tog razloga, banke će u narednom periodu nastaviti širenje lepeze svoje ponude uvođenjem i rešenja za prihvatanje instant plaćanja preko mobilnih aplikacija namenjenih malim trgovcima, koje će ih jednostavno instalirati na svojim uređajima (mobilnom telefonu ili tabletu) i tako omogućiti potrošačima plaćanje pomoću NBS IPS QR koda na prodajnom mestu.

Drugim rečima, trgovcu će biti dovoljan samo mobilni telefon da bi od kupca primao instant plaćanja.

Takođe, upotrebom funkcije “IPS skeniraj” potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje.

Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Niš, a očekujemo da u narednom periodu ove kodove na računima štampaju i druga preduzeća koja izdaju veliki broj mesečnih računa, poručuju iz NBS.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button