NBS: Devizne rezerve na rekordnom nivou – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve na rekordnom nivou

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara ove godine bile su na novim najvišim nivoima od 2000. godine, otkad se na taj način prate podaci, saopštila je NBS.

Bruto devizne rezerve na kraju januara 2020. su iznosile 13 milijardi i 694 miliona evra, što je za 316 miliona evra više nego u decembru 2019.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11 milijardi i 640 miliona evra i bile su veće za 199 miliona evra u odnosu na kraj 2019. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru rezultat je neto priliva i po osnovu deviznih transakcija (ukupno 153,9 miliona evra) i po osnovu pozitivnog tržišnog efekta (162,1 miliona evra).

Neto prilivi u januaru ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (90,1 milion evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru ove godine (ukupno 45 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 18,8 miliona evra).

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru je iznosila 618,3 miliona evra i bila je za 121,3 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

U januaru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra.

Tags
Back to top button