Brokerska kuća koja je prodavala obveznice RS kažnjena zbog sumnje za pranje novca – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Brokerska kuća koja je prodavala obveznice RS kažnjena zbog sumnje za pranje novca

Brokerska kuća iz Hong Konga koja je prodavala obveznice Republike Srpske kažnjena je zbog sumnje da je učestvovala u pranju novca, saznaje Žurnal, prenosi portal Capital.

“Komisija za vrednosne papire ukorila je i kaznila BMI Securities ltd sa 3,7 miliona HKD /oko pola miliona američkih dolara zbog propusta u ispunjavanju regulatornih zahteva za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Komisija je, takođe, suspendovala odgovornu službenicu Maggie Tang Wing Chi na pet i po meseci”, objavljeno je u utorak ujutro na službenoj stranici Komisije iz Hong Konga.

BMI je kažnjen zbog toga je što je utvrđeno da su odobravali vanberzanske transakcije za dve kompanije u Hong Kongu. Osim toga, utvrđeno je da BMI nije sprovodila adekvatne kontrole koje bi sprečila pranje novca.

Žurnal je, podsećamo, pre tačno godinu objavio tekst u kojem su detaljno objasnili na koji način je Ministarstvo finansija Republike Srpske u junu 2018. godine emitovalo obveznice vredne 168,3 miliona evra. Institucije Republike Srpske nikad nisu želele otkriti ko je kupac ovih obveznica emitovanih preko berze u Beču.

“Poštovani, detalji su dostupni na sajtu Bečke berze za koju Vam šaljemo link”, odgovorilo je Ministarstvo finansija na direktni upit Žurnala – ko je kupac obveznica.

Međutim, nigde na sajtu Bečke berze ne postoje podaci o tome ko je kupac obveznica vrednih više od 300 miliona maraka. Ipak, Žurnal je uspeo saznati da su obveznice Republike Srpske prodate posredstvom brokerske kuće BMI iz Hong Konga, što je kasnije u svom biltenu potvrdila i sama brokerska kuća.

“Naš partner, gospodin Claus Korner pozvan je da predstavi evropsko poslovanje Grupe i podeli iskustvo izdavanja obveznica u Republici Srpskoj. Gospodin Claus Korner ima veliko iskustvo u upravljanju imovinom i bio je šef za upravljanje imovinom Deutsche Banke u Rusiji“, navedeno ne na stranici brokerske kuće BMI.

Korner je nemački državljanin koji je u Moskvi  vodio bankarske poslove za većinu ruskih oligarha među kojima je i Konstantin Malofeev, osoba sa evropske i američke crne liste. Republika Srpska je, podsećamo, svoje obveznice prodala u početkom juna 2018. godine.

Izvor: Capital / Zurnal

Tags
Back to top button