Srbija potpisala memorandum sa Juroklirom – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Srbija potpisala memorandum sa Juroklirom

Ministarstvo finansija i Juroklir (Euroclear) potpisali su Memorandum o razumevanju, koji će omogućiti da se stvore tržišni uslovi za efikasnije emitovanje državnih hartija od vrednosti, denominovanih u dinarima.

Memorandum su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i Sudip Čaterdži, šef sektora za globalno tržište kapitala belgijske kompanije Juroklir, koja je jedna od najvećih kliring kuća u svetu.

Namera Srbije je da omogući da se njenim obveznicama trguje putem Juroklir platforme, što će olakšati stranim investitorima da imaju pristup tržištu državnih hartija od vrednosti.

Time im se omogućava pristup domaćem tržištu na sigurniji i standardizovaniji način, što će rezultirati povećanjem kapitala, većim obimom trgovanja i nižim stopama prinosa na sekundarnom tržištu.

Na taj način podstiče se dalji razvoj tržišta kapitala, uključujući i mogućnost za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije i uključivanje u različite globalne indekse obveznica.

Mali je posle potpisivanja Memoranduma, u Ministarstvu finansija, rekao da je potpisan veoma važan sporazum za dalji rast i razvoj domaćeg tržišta kapitala, kao i da očekuje da ugovor o članstvu Srbije u Jurokliru bude zaključen do oktobra.

Istakao je da će Juroklir doprineti tome da naše hartije od vrednosti budu još pouzdanije, primamljivije i kredibilnije na svetskom tržištu.

“To sa druge strane znači da će kamatna stopa koju ćemo dobijati biti niža, da ćemo ponovo vratiti poverenje u naše hartije od vrednosti, ali i da ćemo ubrzati investicioni ciklus”, rekao je Mali i podsetio da će u okviru programa razvoja “Srbija 2025” biti uloženo 14 milijardi evra.

Naveo je da će investicije biti realizovane kroz povoljnije finansiranje na međunarodnom tržištu kapitala, što upravo potpisani sporazum sa Juroklirom treba da obezbedi.

Kako je rekao, to će ne samo obezbediti potrebna sredstva nego i omogućiti našim kompanijama jeftinije finansiranje, kao i nove investicije i stvaranje novih radnih mesta.

“To su sve mali, ali sigurni i neophodni koraci kako bismo našoj ekonomiji obezbediili još više stope rasta. U proteklih par meseci smo imali veliki broj dobrih vesti u vezi sa našim tržištem kapitala i uključeni smo na tzv. Voč listu JP Morgan indeksa za zemlje u razvoju. Doneli smo, takođe, izmene Zakona o javnom dugu, izmene Zakona o tržištu kapitala i imali smo priliku da vidimo i unapređenje kreditnog rejtinga Srbije”, kaže ministar Mali.

Sada, dodaje, kao nagrada za sve to je i ovaj sporauzm sa Juroklirom.

“U razgovoru sa velikim brojem investitora čuli smo njihov zahtev – hajde uđite u taj sistem, jer to znači da ste prepoznatljivi i da ste ispunili veoma stroge kriterijume. I ako to uspemo, na osnovu ovog sporazuma očekujem i potpisivanje ugovora do oktobra i onda će naše hartije od vrednosti biti ‘rame uz rame’ sa ostalima na svetu”.

Mali navodi da to znači konačnu prepoznatljivost svih reformi i ekonomskih politika koje je Srbija sprovodila u prethodnom periodu.

“Drago nam je što smo ozvaničili našu saradnju sa Juroklir grupom, a što je uzbudljiv početak 2020. godine. Ovo partnerstvo je važan deo naše sveukupne strategije smanjenja troškova zaduživanja i povećanja tražnje za državnim obveznicama, rasta i diversifikacije baze investitora, poboljšanja preduslova neophodnih za dalji razvoj tržišta kapital, kao i za obezbeđivanje investicionog rejtinga u što kraćem roku”, zaključio je Mali.

Juroklir banka pruža finansijske usluge i specijalizovana je za izmirenje transakcija hartijama od vrednosti, kao i za čuvanje i servis imovine tih hartija.

Čatardži je, posle potpisivanja, izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma sa ministrom finansija Malim.

“Juroklir je radio na različitim tržištima prethodnih godina, na 47 tržišta, i videli smo da kada su tržišta dobro osmišljena onda se postiže ono što je rekao i ministar Mali, a to je značajno smanjenje troškova kreditiranja i uvećana likvidnost”.

Čaterdži ističe da se takva vrsta ušteda u troškovima kreditiranja zatim upumpava nazad u ekonomiju, što znatno doprinosi ciljevima održivog razvoja UN, kao što je bolja zdravstvena zaštita, poboljšano obrazovanje, stvaranje većeg broja radnih mesta, promocija razvoja infrastrukture i drugo, a što je sve u skladu sa vašom misijom odnosno programom razvoja “Srbija 2025”.

“Naš cilj je da podržimo dugorocnu strategiju razvoja srpskog tržišta kapitala kroz povećanje likvidnosti, diversifikaciju baze investitora i jačanje tržišta dinarskih državnih obveznica”, rekao je Čaterdži i poručio: Mi smo partneri Srbije u toj misiji.

Juroklir grupa je pouzdan finansijski sistem za operacije saldiranja. U osnovi, grupa obezbeđuje namirenje i čuvanje domaćih i stranih obveznica, akcija i derivata investicionim fondovima.

Juroklir je renomirana, pouzdana infrastruktura na tržištu kapitala koja doprinosi smanjenju rizika, automatizaciji i efikasnosti na nivou globalne klijentske franšize.

Juroklir grupa uključuje Juroklir Banku – koja ima ocenu AA + prema Fič Rejtingsu i AA prema Standard&Purs agenciji – kao i ogranke Juroklir Belgija, Finska, Francuska, Holandija, Švedska i Velika Britanija i Irska.

Juroklir grupa saldirala je skoro 791 bilion evra transakcija hartija od vrednosti u 2018. godini, koje su obuhvatile 230 miliona domaćih i stranih transakcija, i raspolagala je u imovinom klijenata od 28,8 biliona evra u proseku.

Srbija namerava da učini svoje državne hartije od vrednosti denominovane u dinarima podobnim za trgovanje preko Juroklir (Euroclear) platforme do kraja godine i da u bliskoj budućnosti poveća strana ulaganja na domaćem tržištu duga na 40 odsto, izjavio je ministar finansija Srbije.

“Za mene je ovo trešnja na torti”, rekao je ministar Mali za Rojters nakon što je potpisao Memorandum o razumevanju sa kompaijom Juroklir u Beogradu.

“Učinićemo sve što treba u narednih nekoliko meseci kako bismo to ostvarili. Nastavićemo da radimo na tome kako bismo već do kraja godine imali državne obveznice koje su podobne za trgovanje putem Juroklira”, dodao je ministar u intervjuu britanskoj agenciji, prenosi Njujork tajms.

To znači, napominje se u tekstu, da će strani investitori moći da daju naloge za plaćanje i prenos kupljenih dinarskih obveznica preko Juroklira, firme sa sedištem u Belgiji koja je specijalizovana za poslove kliringa i deponovanja domaćih i prekograničnih hartija od vrednosti (obveznica, akcija, finansijskih derivata), što međunarodnim investitorima olakšava trgovanje.

Očekuje se da će Vlada Srbije potpisati sporazum o uslovima sa Juroklirom u oktobru.

Pristupanje tom sistemu obično donosi više stranog kapitala na domaće tržište i često smanjuje kamatu na obveznice, kao što je bio slučaj u Rusiji 2013., kada je pristupila Jurokliru.

Ministar Mali takođe očekuje da će ovo privući više stranih investitora u Srbiju, najveću zemlju na Zapadnom Balkanu.

“Trgovanje preko Juroklira će proširiti bazu međunarodnih investitora, i zato očekujem veliki skok sa 30 na 40 odsto”, naveo je i dodao da se nada da će u konačnom ishodu polovina svih obveznica denominovanih u domaćoj valuti biti u posedu investitora u inostranstvu.

Mali kaže da je vlada u redovnom kontaktu sa rejting agencijama i da Srbija očekuje da dobije svoj prvi investicioni rejting.

“Očekujemo to već ove godine”, istakao je on.

Agencije S&P Global Rejtings i Fič su u poslednjih pet meseci podigli rejting Srbije na BB +, što je za jedan stepen ispod investicionog nivoa, pri čemu je S&P takođe dao pozitivne izglede, navodeći u prilog tome snažan priliv stranih direktnih investicija i fiskalnu disciplinu.

Vlada Srbije planira da na domaćem tržištu duga emituje dinarske hartije od vrednosti u iznosu od oko 230 milijardi dinara (2,14 milijardi dolara), kao i obveznice denominovane u evrima na međunarodnim tržištima kapitala u vrednosti dve milijarde evra, dodaje britanska agencija.

Napominje takođe da je vlada pojačala planove investicione potrošnje, obećavši da će u narednih pet godina potrošiti oko 14 milijardi evra (15,3 milijarde dolara) za poboljšanje životnog standarda i infrastrukture.

Ministar Mali je u intervjuu takođe naveo da vlada razmatra da svom miksu dužničkih hartija doda i instrument denominovan u kineskim juanima u narednim godinama i da bi takođe mogla da izda “zelenu obveznicu” ili na domaćem ili na međunarodnom tržištu 2021. godine.

Dodao je da se nada da će obveznice Srbije denominovane u domaćoj valuti u naredna dva meseca biti uvrštene u široko praćen indeks obveznica tržišta u usponu “JPMorgan GBI-EM”, nakon što su pre 10 dana uvršćene na voč listu JP Morgana, provajdera tog indeksa.

Ministar je rekao i da je srpska privreda na putu da poveća svoj privredni rast na 7,0 odsto u narednih pet godina.

“Najgori period mera rigorozne štednje je iza nas, sada je vreme za rast”, poručio je ministar Mali u intervjuu za Rojters.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button