Sarajevo i ove godine centar halal ekonomije – Bankar.rs
SVE VESTI

Sarajevo i ove godine centar halal ekonomije

Tokom tri dana Sarajevo Halal Fair 2019 za učesnike i posjetioce organizuje se bogat program sa nizom vrlo zanimljivih sadržaja, tokom kojih će imati priliku da se upoznaju sa svetskim trendovima halal industrije, čuti neke od najpoznatijih svetskih stručnjaka za halal i islamske finansije. Biće omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Letonije, Maroka, Omana, Tunisa.

Najzastupljeniji su izlagači iz industrije hrane i pića, zatim turizma, kao i finansijskih institucija, te predstavnika državnih agencija, ekonomskih komora i poslovnih udruženja. Na SHF-u 2019 predstaviće se 108 izlagača iz 36 zemalja sveta.

SHF 2019 biće održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta BiH, te Udruženja halal industrije koje deluje pri Privrednoj Komori FBiH. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića.

Drugog dana SHF 2019, u petak, 27. septembra biće održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima pod nazivom “Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija”.

Panel diskusija razvoj halal tržišta BiH i Saudijske Arabije okupiće, regionalne poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojeg će se razgovarati o mogućnostima saradnje u oblasti halala.

Info dani Udruženja halal industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH biće posvećen temi “Ugovor o slobodnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi”.

Treći dan SHF 2019, u subotu 28. septembra 2019. započeće dodelom nagrada SHF 2019 najuspešnijim učesnicima. Centralni događaj trećeg dana sajma je održavanje takmičenja u inovacijama “Transformers Roadshow” u organizaciji Islamske razvojne banke, a koje je ove godine prvi put organizovano u našoj regiji. Pobednici ovog takmičenja biće proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta biće nagrađeni sa po 3.000 dolara pa će pobednici svoje projekte moći predstaviti na svetskom takmičenju u Senegalu.

Tokom tri dana SHF 2019 posetiocu će moći uživati u kulinarskim delicijama kineske, malajske, indonežanske i bosanskohercegovačke kuhinje pripremljene u skladu sa halal standardima. Cena ulaznica za posetioce je 2 KM, a celokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dečjim selima u BiH.

Izvor: Poslovni.hr

Tags
Back to top button