Guverner CBCG: Spajanje CKB i Societe Generale neće izazvati monopol – Bankar.rs
SVE VESTI

Guverner CBCG: Spajanje CKB i Societe Generale neće izazvati monopol

Guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Zugić, juče je ocenio da je bankarski sektor stabilan i da kupovina Societe Generale banke od strane CKB neće dovesti do monopolskog položaja na tržištu.

“Spajanje banaka neće proizvesti monopolski položaj, a mi ćemo biti spremni da spriječimo sve ono što može da bude potencijalni nelojalni dogovor, odnosno kartelizacija banaka na tržištu”, kazao je Zugić na sednici skupštinskog Odbora za ekonomiju odgovarajući na pitanje poslanika SD Borisa Mugoše.

Guverner je na sednici na kojoj se raspravljalo o izveštaju o finansijskoj stabilnosti, radu CBCG u prošloj godini, ocenio da nivo javnog duga ostaje izazov.

“Nivo javnog duga ostaje izazov, a istrajnost u mjerama konsolidacije treba da dovede do preokreta u 2020. godini. Dobra okolnost je da se tekuća javna potrošnja finansira iz tekućih izvornih Prihoda”, kazao je Zugić.

On je podsetio na dvije banke koje su otišle u stečaj Atlas i IBM.

Treća banka je iskoračila na solventnost iznad 12 odsto. Sve što je ranjivo dnevno pratimo tako da nam se neće desiti aktivnost koju smo imali u prethodnom periodu objasnio je Zugić.

Tags
Back to top button