Američka kompanija kupila 5,21 odsto deonica Addiko banke na Bečkoj berzi – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Američka kompanija kupila 5,21 odsto deonica Addiko banke na Bečkoj berzi

Brandes Investment Partners, L.P. iz San Diega stekao je 5,21 odsto deonica Addiko banke AG.

Ovo se navodi u jučerašnjem saopštenju ovog investitora koje je podneo u skladu sa obavezom koju nameće regulator tržišta kapitala o izveštavanju o sticanju više od 5 odsto deonica.

Brandes Investment Partners stekao je 15. jula 1.016.619 dionica Addiko banke, a Banka ima ukupno 19.500.000 deonica, piše Indikator.ba

Addiko banka je putem javne ponude deonica prodala 55 odsto deonica banke institucionalnim investitorima. Investitorima je u javnoj ponudi ponuđeno 10,7 miliona deonica po ceni od 16 evra po deonici.

Za sada nije objavljeno ko su novi vlasnici, a u službenom listingu Bečke berze još uvek se kao vlasnik navodi luksemburška kompanija AI Lake koja je u ime Advent Interantionala i Evropske banke za obnovu i razvoj pre javne ponude upravljala sa 100 odsto kapitala Addiko banke.

Jedino što je na stranicama Bečke berze dostupno jesu obaveštenja o sticanju deonica od menadžera Banke, uključujući i prvog čoveka Razvana Munteanua.

Tako je u četiri odvojena dokumenta saopšteno da su Johannes Proksch, Csongor Bulcsu Németh, Razvan Munteanu i Markus Krause 10. jula kupili po 44.577 deonica po ceni od 16 eura po deonici.

Kupac deonica Addiko banke Brandes Investment Partners je dobro poznato investiciono savetodavno preduzeće koje upravlja imovinom institucionalnih i privatnih klijenata širom sveta.

Tags
Back to top button