Efektiva: Više se dobija tužbom, nego konverzijom kredita u evro – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIKreditiSLIDERSVE VESTI

Efektiva: Više se dobija tužbom, nego konverzijom kredita u evro

Klijenti koji su otplatili kredite u švajcarcima mogu da pokrenu tužbe o ništavosti valutne klauzule i tako od banaka nadoknade štetu nastalu tokom otplate kredita, kaže Dejan Gavrilović iz Efektive. Oni koji i dalje duguju mogu da pokrenu tužbe za raskid ugovora i u tom slučaju će proći bolje nego konverzijom kredita, objašnjava Gavrilović.

Dejan Gavrilović iz Efektive kaže da za dobar deo dužnika ovo nije bila dobra odluka, iako je donela nekakvo olakšanje. Dodaje da efekti lex specialisa o konverziji kredita nisu isti za one koji kredi treba da otplaćuju još 15 godina i one kojima je ostala godina ili dve do otplate.

“Imamo informaciju da je Vrhovni kasacioni sud u korist klijenata doneo dve pravosnažne presude o raskidu ugovora zbog promenjenih okolnosti… Mislim da ovaj zakon nije donet tek tako zato što su banke dobre, ili je neko dobra, već je donet iz razloga što se spremaju presude koje idu u prilog korisnicima kredita i onda se pristupilo na brzaka pregovorima”, rekao je Gavrilović za N1.

Dodaje da je trebalo sačekati još koji mesec i videti epilog sudskih presuda po tužbama za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti.

Gavrilović objašnjava da u slučaju presuda o raskidu ugovora dolazi do dinarske restuticije, odnosno klijent mora banci da vrati sa zateznom kamatom sve dinare koje je podigao, dok banka mora klijentu sa zateznom kamatom da vrati sve dinare koje je dobila na ime uplata. Ovakvim presudama mnogi dužnici prestali da budu dužnici, odnosno neki bi bili u nuli, a neki bi bili u pretplati.

Oni koji su tužili banke i tražili raskid ugovora moraće da povuku svoje tužbe ukoliko su prihvatili konverziju kredita. A oni koji nisu prihvatili lex specialis mogu da tuže banke za raskid ugovora ili za ništavost valutne kauzule. Upitan za šta da se odluče, Gavrilović savetuje dužnicima da izračunaju šta im donosi više.

“Korisnici koji su ostali u švajcarcima raskidom ugovora više dobijaju nego konverzijom u evro. Samo treba videti koliko je vremena prošlo od trenutka kada je banka ponudila da se konvertuje kredit, jer klijent može da izgubio pravo tužbe ako mu je banka ponudila pravičnu izmenu”, objašnjava Gavrilović.

Kaže i da oni koji su imali kamatne stope nešto više od nule više dobijaju ako nastave da otplaćuju kredite u švajcarcima i oni se nisu opredeljivali za konverziju. S druge strane su oni kojima je ostalo još godinu ili dve do otplate kredite. Oni će, prema proceni Gavrilovića, više dobiti tužbom nego primenom zakona.

“Teško je reći matematički u brojkama, ali sigurno je da tužbom za utvrđenje ništavosti valutne klauzule može da se prođe bolje nego konverzijom, a raskidom ugovora najbolje”, tvrdi Gavrilović.

Izvor: N1

 

Tags
Back to top button