Banke u Srbiji dale na prodaju 806 hipoteka – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Banke u Srbiji dale na prodaju 806 hipoteka

U Srbiji je trenutno aktivirano 806 hipoteka. Toliko je, naime, stanova, lokala i ostalih nekretnina koje banke prodaju jer dužnici ne mogu da otplaćuju kredite.

Najviše oglašenih nepokretnosti je u Beogradu – 108. U Novom Sadu sa okolnim mestima ima ih 40, na teritoriji Niša 18, u Subotici 32, a u Kragujevcu, Kraljevu i Paraćinu po 14, kažu na sajtu “Doboš” na kojem se nalazi spisak svih licitacija. Poredeći sa nekoliko godina ranije, broj nekretnina na dobošu je značajno manji – u odnosu na recimo 2016. godinu kada ih je samo u Beogradu bilo 250. Razlog je što mnoge porodice zbog loše finansijske situacije i niskog standarda tada nisu bile u mogućnosti da otplaćuju stambene kredite. Tih godina nenaplativi stambeni krediti činili su i do 20 odsto ukupno odobrenih kredita, a danas je taj procenat oko pet odsto.

Ako je cena oduzetnih nekretnina niža od tržišne i do 50 odsto, one ipak teško nalaze vlasnike. Na obodu glavnog grada, na Ledinama, moguće je kupiti stan od 47 kvadrata po ceni od tek 13.337 evra, dok se stan u Zemunu od 86 kvadrata može kupiti za oko 45.000 evra. Stambena porodična zgrada od nešto više od 90 kvadrata, sa zemljištem, u Vranju košta 8.366 evra, a trosoban stan na Paliluli u Beogradu od 88 kvadrata nešto više od 45.000 evra. Ipak, iznad cene često je sujeverje – jer kada čuju da stan prodaje banka, koja ga je nekome oduzela, mnogi potencijalni kupci odustaju, tvrde iz agencija za prodaju nekretnina.

Postoje dva modela prodaje ovakvih stanova. Prvi model je kada nadležni sud, na predlog banke, prodaje nepokretnost. Oduzete nekretnine na prvoj aukciji prodaju po početnoj ceni od 70 odsto procenjene vrednosti, dok na drugoj aukciji početna cena pada na 50 odsto. U drugom modelu, aukciju organizuje sama banka.

Prodaja nekretnine može da se izvede u određenom roku neposrednom pogodbom. U javnom nadmetanju mogu da učestvuju samo lica koja su prethodno položila jemstvo. Kod prodaje neposrednom pogodbom kupac polaže jemstvo licu sa kojim je zaključio ugovor i to neposredno pred zaključenje ugovora. Naravno, po tako sniženim cenama nekretnine možete da kupite ukoliko niste dužnik, sudija, sudski izvršitelj ili procenitelj u postupku.

Od banaka i njihovih internih propisa zavisi kada će hipoteka biti aktivirana. Uglavnom se aktiviraju kada klijent više od šest meseci ne plaća rate.

Cena oduzetih nekretnina se vrši u skladu sa zakonima, a najčešće u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju. Takođe na osnovu Zakona o stečaju, Zakona o hipoteci ili Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar, a u zavisnosti od postupka u kojem se prodaja vrši. Što se tiče oduzimanja nekretnina detalji su definisani poslovnom politikom banke. Većina banka se odlučuje na ovakav potez nakon što im klijenti šest meseci ne plate ratu.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button