Francuski milijarderi u prvoj polovini 2019. ostvarili najveći rast ličnih primanja – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Francuski milijarderi u prvoj polovini 2019. ostvarili najveći rast ličnih primanja

Dok se građanski nemiri u Francuskoj nastavljaju usled sve veće nejednakosti u bogatstvu, čini se kako je prva polovina 2019. godine za najbogatije građane ove zemlje ipak bila srećna.

Kako navodi Bloomberg, upravo su bogataši ove zemlje ostvarili najbrži rast ličnih primanja u svetu.

Tako je 14 Francuza koji se nalaze na Bloombergovoj listi 500 najbogatijih ljudi sveta u prvoj polovini ove godine ostvarilo rast ličnog bogatstva za ukupno 78 milijardi dolara što je povećanje od 35 odsto.

Time je Francuska zabeležila dvostruko brži rast od, Kine i SAD-a u kojima su računi onih najbogatijih porasli za svega 17, odnosno 15 odsto.

Na drugom mestu ove liste je Tajland sa 33 postotnim rastom. Ova azijska zemlja za svoju poziciju može zahvaliti dvojici svojih bogataša – osnivaču i predsedniku uprave TCC Grupe, Charoen Sirivadhanabhakdi čije je bogatstvo poraslo za 4 milijarde dolara te Sarath Ratanavadi najvećem doničaru i izvršnom direktoru Gulf Energy Development koji je zabeležio rast od 2,3 milijarde dolara.

Osim Francuske i Tajlanda u top pet zemalja uvrstile su se još dve azijske države. Singapur, sa rastom od 31 odsto i Japan sa 24 odsto. Sa druge strane, od evropskih država svoje mesto na listi pronašla je i Danska sa rastom od 23 odsto.

Izvor: Novac.hrcu

Tags
Back to top button