Postignut sporazum Mid Europa sa PepsiCo i KMV-om o prodaji fabrike Knjaz Miloš – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Postignut sporazum Mid Europa sa PepsiCo i KMV-om o prodaji fabrike Knjaz Miloš

Investicioni fond Mid Europa, koji je nedavno postao većinski vlasnik zagrebačkog Mlinara, potvrdio je izlazak iz vlasništva nad najvećom fabrikom mineralne vode u Srbiji Knjaz Miloš sa sedištem u Aranđelovcu i prodaju te kompanije konzorcijumu Pepsija i češkog proizvođača i distributera bezalkoholnih pića Karlovarske Mineralne Vodi (KMV).

Sporazum sa PepsiCo i KMV-om je postignut i čekamo odobrenje regulatornih tela za dovršetak prodaje Knjaza Miloša koji bi usledio tokom trećeg tromesječja ove godine – saopšteno je iz Mid Europe, koji se smatra najvećim privatnim equity investitorom u srednjoj i istočnoj Evropi.

Iznos transakcije sa Pepsijem i KMV-om poslovna je tajna. Prilikom preuzimanja Knjaza Miloša 2015., Mid Europa je isplatio dotadašnje vlasnike sa 575 miliona evra, ali je tada uz Knjaz Miloš u paketu kupio i prehrambenu industriju Bambi i mljekaru Imlek.

U vezu sa vlasničkim promenama u Knjaz Milošu i ovom je prilikom, kao i u nekim ranijim, dovođena Coca-Cola uz prenošenje procena u medijima kako je američki gigant spreman Mid Europi isplatiti 100 miliona evra za preuzimanje aranđelovačke kompanije. Pomalo neočekivano, Mid Europa proljetos je Coca-Coli, umesto Knjaza Miloša, prodala Bambi za 260 miliona evra.

Prvi put je Coca-Cola pokušala ući u Knjaz Miloš 2004. u kombinaciji sa legendarnim košarkašem Vladom Divcem koji je otkupljivao deonice od malih deoničara. Divac je iskazivao nameru da stekne većinsko vlasništvo u kompaniji Knjaz Miloš, ali je od toga brzo odustao i prodao deonice na tržištu.

Fond Mid Europa, prema dostupnim procjenama, raspolaže kapitalom od četiri milijarde i 200 miliona evra. Osim u prehrambenu industriju, ulaže u telekomunikacije i industriju zabave.

“Knjaz Miloš je još jedan primer vizije i sposobnosti Mid Europe da reformiše centralnoevropsku potrošačku kompaniju u lidera brendiranih kategorija. Nakon naše nedavne prodaje kompanije Bambi kompaniji Coca-Cola HBC, Knjaz Miloš je takođe našao svoje mesto u portfelju vodećeg međunarodnog igrača”, komentarisao je potpredsednik odbora za investicije i menadžment Mid Europe Robert Knorr.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button