Vrtoglavi rast na tržištu nekretnina – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Vrtoglavi rast na tržištu nekretnina

Cene nekretnina u Beogradu konstantno rastu poslednjih 15 godina, a u poslednjih godinu dana je došlo do vrtoglavog skoka, te su cenovno oboreni svi dosadašnji rekordi. Kvadrat stana u pojedinim delovima prestonice dostigao je cenu od 4.500 do 5.000 evra, pa je Beograd iz ugla cena nekretnina gotovo stao uz rame bogatih evropskih prestonica.

Iako se u poslednje vreme vrlo često postavlja pitanje ko kupuje tolike stanove, aludirajući na rapidnu gradnju novih zgrada širom Srbije, posebno u Beogradu, stručnjaci tvrde da je tražnja za nekretninama u našoj zemlji i dalje veća od ponude i da je to glavni argument za rapidan rast cena, piše Blic biznis.

I zvanična statistika pokazuje da su tokom 2018. godine, a u odnosu na 2017, cene stanova novogradnje u Srbiji povećane za 12,8 odsto, dok su u Beogradu povećane za čak 14,7 odsto. Praktično, cene kvadrata kreću se od 1.600 evra za stare stanove, kojima je potrebno renoviranje, sve do 4.500 do 5.000 evra za luksuznu novogradnju na Dedinju i Senjaku u Beogradu.

Posmatrano u odnosu na region, Beograd je prestigao Sarajevo, Skoplje i Zagreb, a sve je bliži i svetskim metropolama poput Beča, gde je kvadrat oko 5.500 do 6.000 evra ili Praga gde je kvadrat nešto skuplji. S druge strane, kvadrat u elitnijim delovima Novog Sada investitori znaju da cene i od 2.500 do 3.000 evra.

“Zato je i opravdano pitanje hoće li balon da pukne. Dati odgovor i čvrsto stajati iza njega u ovom momentu nije, međutim, lako jer je tržište nekretnina često nepredvidivo. Pre tri godine na periferiji Beograda kvadrat je bio daleko ispod 1.000 evra, a danas je i iznad 1.200. Lično mislim da balon neće da pukne, ali i da su trenutne cene negde oko maksimuma. Da li će doći do naglog pada – mislim da neće, pre možda do blagog usporavanja”, kaže sagovornik Blic biznisa iz jedne agencije za prodaju nekretnina.

A ko kupuje stanove? Nedavno se pojavila informacija da su osim kupaca iz Srbije, za stanove u našoj zemlji, posebno u prestonici, zainteresovani i kupci iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Kine i Rusije. Razlozi su, naravno, obrazovanje, posao i na kraju život u Srbiji na duže staze.

Takođe, podaci govore i da je između 50 i 80 odsto svih prodatih stanova kupljeno potpuno ili delimično preko stambenih kredita, a da su najčešći kupci mladi ljudi koji imaju između 35 i 40 godina, koji zarađuju najmanje oko 65.000 dinara mesečno i koji su uglavnom zaposleni u dobroj stranoj firmi, ili u nekoj državnoj.

Najčešće kupuju nekretnine u vrednosti od 55.000 do 75.000 evra.

Tags
Back to top button