Britanska fintech banka “Monzo” udvostučila svoju vrednost na 2,5 milijardi dolara – Bankar.rs
BANKEFinTechINOVACIJESVE VESTI

Britanska fintech banka “Monzo” udvostučila svoju vrednost na 2,5 milijardi dolara

Online-banka Monzo je zatvorila novi krug finansiranja, udvostručivši vriednost startup-a na više od 2,5 milijarde dolara, što je čini jednom od najcenjenijih fintech kompanija u Velikoj Britaniji.

Monzo je poslednji put podigao sredstva krajem prošle godine u vrednosti od 1,25 milijardi dolara. U ovom novom krugu, kompanija će doneti 113 miliona funti (143 miliona dolara) svežeg kapitala, navodi se u saopštenju.

Među američkim kompanijama za fintech, Monzoova nova procena stavlja ga u gornje okvire, odmah iza para startup kompanija. U maju, SoftBankov fond za viziju je zaradio 800 miliona dolara za finansiranje kompanije Greensill, procenjujući je na oko 3,5 milijarde dolara, dok je februarska investicija u OakNorthu procenila kompaniju na iznos od 2,8 milijardi dolara.

Čak i sa neizvesnošću oko Bregzita i mogućnošću promenjivog pejzaža za finansijske kompanije, fintech kompanije su nastavile da vode Evropu u smislu finansiranja, uzimajući 645 miliona dolara u prvom kvartalu ove godine, prema nedavnom izvještaju CB Insights.

Monzo trenutno ima preko 2 miliona korisnika u Velikoj Britaniji, navodi kompanija. To je deo rastućeg univerzuma takozvanih “challenger banks”, grupe koja takođe uključuje Starling banku i Revolut Ltd. u Evropi i Chime u SAD-u.

 

Tags
Back to top button