Unovčavanjem čekova građana do keša uz zelenašku kamatu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Unovčavanjem čekova građana do keša uz zelenašku kamatu

Građani Srbije ispišu oko sedam miliona čekova godišnje, ali ne završe svi u trgovinama. Poslednjih godina ovo sredstvo plaćanja odlazi i u zalagaonice. Zvanično ih ne unovčavaju, ali ih prihvataju kao zalogu. Kako god zvali svoju uslugu, građani za keš “na poček” plaćaju – najmanje 10 odsto kamate.

Mnogi su decidirano tvrdili da se time ne bave, iako na sajtu nude i pozajmice preko administrativne zabrane, pišu Novosti.

“I unovčavamo i zalažemo – našli smo konačno predusretljivog preduzetnika. Uslov je da donesete najmanje dva čeka. Provizija je deset odsto. Ček je na 5.000 dinara, a dobijate za njega 4.500 dinara. Ukoliko želite još jedan mesec, donesite nam još deset odsto. Po čeku 500 dinara. Možete da dođete i sami otkupite ček, a možemo i da ga unovčimo”, rekli su u jednoj menjačnici.

Narodna banka Srbije nedavno je upozorila da su ovakve usluge neovlašćene.

“Vršeći svoje funkcije propisane zakonom, Narodna banka Srbije je uočila da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom novca u zamenu za sredstvo obezbeđenja i uz određenu kamatu. Jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novca u reklamama u kojima se garantuje isplata dobiti. S tim u vezi, ukazujemo na to da pružanje ovih usluga predstavlja, zapravo, neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita. Zakonom o bankama propisano je da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom. Zakonom je određeno da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Republici Srbiji koje ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i obavlja depozitne i kreditne poslove. Obavljanje delatnosti kreditiranja bez izričitog zakonskog ovlašćenja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom je definisano kao krivično delo”, stoji u obaveštenju NBS.

Tags
Back to top button