Šest stubova Strategije industrijske politike 2020-2030 – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Šest stubova Strategije industrijske politike 2020-2030

Pomoćnik ministra privrede Dragan Ugrčić predstavio je danas aktivnosti koje se u okviru Vlade Srbije sprovode na pripremi Strategije industrijske politike Srbije za period od 2020. do 2030. godine.

Ugrčić je u Privrednoj komori Srbije rekao da će se taj dokument zasnivati na šest ključnih stubova, kao što su inovacije, investicije, digitalizacija, međunarodno okruženje, osnaživanje ljudi i cirkularna ekonomija.

„Kroz 13 radionica koliko smo ih do sada imali i na kojima je bilo po više od 300 različitih učesnika, želeli smo da čujemo i glas privrede. Na osnovu svega toga, uradićemo ’dijagnozu’, i videćemo koja rešenja mogu da se urade i primene”, rekao je Ugrčić.

Prema njegovim rečima, ključna je implementacija i evaluacija urađenog.

„Želimo da ova strategija ne bude samo još jedna u nizu, već da ima pozitivan, vidljiv efekat. Zato nam je važno što smo u prethodnih mesec dana mogli da čujemo od vas privrednika kako razumete pomenutih šest oblasti, koji su problemi i vaše predloge kako da ih prevaziđemo”, naveo je Ugrčić obraćajući se na sednici Skupštine PKS.

U Privrednoj komori juče je pored sednice Skupštine na kojoj je razmatrana Strategija nove industrijske politike Srbije, održana i sednica Upravnog odbora PKS, na kojoj su predstavljena aktuelna privredna kretanja i aktivnosti i planovi Komore.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je na otvaranju sednice UO da je međugodišnji privredni rast u prvom kvartalu ove godine 2,5 odsto, uz očekivano ubrzanje privredne aktivnosti do kraja godine.

“Glavni pokretači privredne aktivnosti u tekućoj godini su intenziviranje investicione aktivnosti i rast lične potrošnje. Broj privrednih subjekata se konstantno uvećava uz porast prometa i realizacije na domaćem i inostranom tržištu”, rekao je Čadež.

U okviru svečanog dela sednice proglašeni su laureati akcije “Prijatelj porodice” koju organizuje PKS u saradnji sa kabinetom ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Tags
Back to top button