Unca zlata sa 1.300 dolara u 2018. skočila na 2.000, a srebro sa 14 evra na 28 – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Unca zlata sa 1.300 dolara u 2018. skočila na 2.000, a srebro sa 14 evra na 28

Čini se da zlatna groznica još od velike ekspanzije potrage za grumenima zlata u SAD sredinom 19. veka nikada nije potpuno splasnula, već je samo imala oscilacije.

Zlato poslednjih godina ponovo dominira tržištima, a cena unce je trenutno 1.928 dolara, dok je, primera radi, 2018. bila 1.300 dolara. Poznavaoci tvrde i da je nesumnjivo da će ta vrednost rasti, dok će srebro i drugi plemeniti metali će pratiti ovaj trend.

“Zlato je vodeći plemeniti metal za investiranje na tržištu kapitala i oni koji investiraju u njega, sigurno neće pogrešiti. Može se očekivati da zlato poraste na oko 2.000 dolara po unci, a ako se nastave ratna dešavanja i politika dedolarizacije koju sprovode određene zemlje sveta”, rekao je za “Blic Biznis” Branislav Jorgić, berzanski analitičar.

Ocena je i da je zlato jedno od najsigurnijih sredstava plaćanja, ali i štednje, jer ono ne gubi na svojoj vrednosti tokom godina, za razliku od brojnih valuta.

Šta je doveo do rekordne cene zlata?

Najveća cena zlata u poslednjih nekoliko godina je zabeležena 2021. godine, kada je cena za finu uncu dostigla skoro 2.100 dolara, a taj trend se nastavio uz manje oscilacije sve do danas. Tome je doprinela pandemija koronavirusa, kao i nestabilna geopolitička situacija jer je pre svega toga tokom 2018/2019. godine zlato na svetskim berzama koštalo oko 1.300 dolara.

“Zlato je rezervna valuta za štednju i interesovanje za zlato se povećava u uslovima ekonomskih i političkih kriza, pa tada investitori uglavnom napuštaju tradicionalne investicije u akcije i obveznice i svoju investicionu destinaciju traže u zlatu. U takvim uslovima dolazi i do rasta cene”, objašnjava Jorgić.

Drugi faktor, kako navodi, koji trenutno utiče na kretanje cene zlata je to što određene grupe zemalja koje ekonomski rastu pokušavaju da izađu iz dolara kao međunarodnog sredstva plaćanja.

“Treći momenat je taj što Kina, Rusija, pa i druge zemlje, povećavaju svoje rezerve u zlatu na uštrb deviznih rezervi koje su držali u dolarima”, kaže Jorgić.

Od janura u plusu 10 odsto

Zlato je od početka 2023. godine poraslo više od 10 odsto, a u periodu od marta do maja je drastično skočila vrednost zlata na berzama i cena po unci je prelazila 2.040 dolara.

Na naše pitanje kakva vrednost zlata može da se očekuje u narednom periodu, Jorgić ne može sa sigurnošću da tvrdi ali dodaje da su dva faktora ključna.

Prvi je taj da li će se ratna kriza u Ukrajini smiriti ili će doći do dalje eskalacije sukoba.

– Ukoliko dođe do eskalacije sukoba verovatno da će zlato biti na ovoj ceni ili će eventualno brago cena rasti jer će biti veća i tražnja. Takođe, dedolarizacija je proces koji sve uzima maha, a od toga koliko će zemlje poput Kine, Indije, Južne Afrike nastaviti da izbacuju dolar iz svojih deviznih rezervi i iz međusobnog međunarodnog platnog prometa, zavisi i kretanje na tržištu plemenitih metala. – Ukoliko one nastave tu politiku, a realno je očekivati da hoće, u tom slučaju zlato će takođe dobijati na vrednosti. Znači, cena zlata će u najmanju ruku otići na oko 2.000 dolara za finu uncu i realno se može očekivati rast cena zlata – naglašava Jorgić.

Države sve više kupuju zlato

Zbog bankarske krize i nestabilnosti nekada najjačih valuta centralne banke velikih zemalja su poslednjih godina počele ubrzano da kupuju zlato, a u pitanju su najjače svetske ekonomije poput Kine, Rusije, Indije, Turske i drugih.

“Kina je jedno vreme svoje devizne rezerve čuvala u dolarima i to pre svega u obveznicama SAD. Međutim, kako su se menjali odnosi u svetu i na samoj relaciji Kina-SAD, oni su smanjivali količinu imovinu u tim obveznicama, a povećavali su količinu u zlatu”, pojasnio je Jorgić, dodajući da je to isto radila i Rusija koja je kupovala zlato da bi se pripremila za trenutna dešavanja.

I Srbija je kupila neke veće količine zlata u prethodnih godinu i po dana, što se ispostavilo da to nije bila loša odluka.

“Srbiji zlato služi kao zaštita od inflacije na duži rok, ono obezbeđuje prinos, omogućava smanjenje rizika deviznih rezervi, ali je i garancija poverenja u centralnu banku naročito u vreme nesigurnosti”, saopšteno je iz NBS.

Srebro prati kretanje zlata

Srebro je drugi najvažniji plemeniti metal u svetu, a u trgovanju na berzi prati kretanje zlata. To se može videti iz podataka po kojima je 2018. cena srebra bila 14 evra, dok je sada oko 24-28 evra.

“Srebro ima veću upotrebnu vrednost, u smislu da se više koristi u industriji, tako da će njegov značaj biti svakako veliki jer postoji trend rasta vrednosti. Sa druge strane, kaže on, zlato je vodeći metal za investiranje, pa oni koji hoće više da zarade i da podnesu veći rizik, to bi moglo da bude da bude srebro”, zaključuje Jorgić.

Blic

Tags
Back to top button