ČADEŽ: Zapadni Balkan prepoznat kao povoljna investiciona destinacija – Bankar.rs
INTERVJUISVE VESTI

ČADEŽ: Zapadni Balkan prepoznat kao povoljna investiciona destinacija

Region Zapadnog Balkana prepoznat je kao region sa velikim investicionim potencijalom, a to će biti predstavljeno u utorak u Londonu na velikoj konferenciji u organizaciji najuglednijeg međunarodnog ekonomskog dnevnika The Financial Times (FT) i Komorskog investicionog forima zapadnobalkanske šestorke (KIF).
“Ovo je prvi put da zajedno sa FT, renomiranim medijom koji se bavi privrednim temama u Londonu organizujemo promociju regiona, kao investicione destinacije, ali i promociju uspešnih kompanija koje dolaze iz ovog regiona šest ekonomija, koju naša zajednička komora okuplja”, objasnio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.
On je najavio da će na konferenciji biti visoki donosioci odluka, među kojima premijeri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ministri zemalja regiona, kao i privrednici.
“Najvažnije je što će biti prisutnno više od 70 top menadžera, vlasnika najrenomiranijih fondova, finansijskih investitora koji žele da čuju i vide šta je to što region izdvaja od ostalih delova Evrope kada je u pitanju procena da možete za novac koji uložite sada zaradite više nego u bilo kom regionu narednih sedam godina, na šta ukazuju svetske banke i investitori. Želimo da predstavimo ovaj region kao region u kome možete da napravite dobar posao, ali i u kojem možete da se osećate sigurno kada investirate novac. Biće prisutno i mnogo kompanija koje su već investirale, a među njima, na primer jedan od glavnih direktora Simensa, koji će govoriti zašto se taj koncern odlučio za investicije u naš region”, rekao je Čadež Tanjugu.
Istakao je da će to biti veoma zanimljiv događaj, na kojem će moći da se čuje šta sve nas u regionu čini uspešnijim ako radimo zajedno.
Prema njegovim rečima, “FT” je prepoznao naš region kao mesto koje je već interesantno investitorima, a počinje da bude jedna od glavnih tačaka na evropskoj mapi finansijskih investitora narendih godina.
“Sama činjenica da kompletnu organizaciju radimo sa “FT”, da je taj medij domaćin, da su njihovi urednici i njihov tim radili i na selekciji koje investitore dovesti, ko su najbolji ljudi za koje znamo da ne samo imaju potencijal da se razvijaju u regionu, već da žele da ulažu svoj snovac, fondove koji žele da investiraju u neke nove zanimljive projekete je od velikog značaja”, podvukao je predsednik PKS.
Na konferenciji učestvovaće predstavnici vlada, poslovnih asocijacija, međunarodnih finansijskih institucija i vlasnici i menadžeri više od 70 multinacionih korporacija, investicionih banaka i fondova, konsultantskih kuca, marketinških i agencija za istraživanje tržišta, zainteresovanih za ulaganja i investicione prilike na Zapadnom Balkanu, od američkih, preko evropskih do indijskih, kineskih i japanskih, kao i kompanija iz regiona.
Na poslovnom forumu, pod naslovom “Investicione prilike u brzo rastućem regionu”, govoriće, kako je najavljeno premijeri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, Ana Brnabić, Edi Rama i Zoran Zaev, kao i članovi zapadnobalkanskih vlada, visoki predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija od predsednika Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Cakrabarti do regionalnih direktora Svetske banke, EBRD i Evropske investicione banke.
Učestvovaće i veliki svetski koncerni poput kompanija Siemens, Rio Tinto, investicione kompanije, banke i fondovi Morgan Stanley, Nomura japanska MUFG Bank, State Bank of India, Commerzbank, BNP Paribas, BC Partners i MidEuropa Partners.
Izvor: eKapija
Tags
Back to top button