Otvoren pogon za toplu preradu voća kod Blaca – Novih 30 radnih mesta – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Otvoren pogon za toplu preradu voća kod Blaca – Novih 30 radnih mesta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je u nedelju, 16. juna, u selu Donje Grgure kod Blaca pogon za toplu preradu voća, koji radi u sklopu kompanije Midi organic i koji će zaposliti još 30 novih radnika.

Nedimović je rekao da ovo preduzeće ima organsku proizvodnju koja je na zapadnoevropskom i svetskom tržištu veoma tražena, izvozi u Holandiju, Nemačku, Francusku, SAD, ali da je u ovoj fabrici zastupljena i prerađivačka industrija što dovodi do povezivanja većeg broja kooperanata.

Vlada Srbije daje 50% podsticaja za prerađivacku industriju naročito u opštinama koja su nerazvijene, poput Blaca, rekao je Nedimović i pohvalio činjenicu da ovo preduzeće za svaki sklopljeni brak svojih radnika daje po 2.000 EUR kao i za svako novorođeno dete.

Predstavnik Midi organic Žika Janićijević rekao je da je današnji dan važan za komapniju i sve proizvođače voća u široj okolini.

U novom pogonu za toplu preradu voća proizvodiće se kaše od svih vrsta voća, rekao je Janičijević i dodao da ovo preduzeće ima 83 stalno zaposlenih radnika, a novi pogon uposlice još 30 novih.

Suvlasnik firme “Trading organic” iz Holandije, Džerad Verstejh, rekao je da preko 20 godina sarađuje sa firmom “Midi organic” i sa porodicom Janičijević koji su veliki proizvođači organskog voća i koja je veoma cenjena u Evropi i celom svetu.

– Došli smo na otvaranje nove fabrike i nastojimo da ponudimo ove proizvode na međunarodno tržište i nadamo se što većoj proizvodnji – rekao je Verstejh.

Kompanija “Midi organic” prva je firma u Srbiji koja je započela organsku proizvodnju i preradu voća. Preduzeće je osnovano 2006. godine, a u projektu organske proizvodnje je od 2000. godine.

Trenutno sarađuje sa 480 kooperanata i voće koje se ovde prerađuje je organskog porekla. U ovom preduzeću prerađuje se sve količine voća, a prošle godine ovde je u suvu šljivu prerađeno oko 240 vagona šljiva.
Izvor: eKapija
Tags
Back to top button