Austrija želi da smanji obim kreditiranja stranih valuta privatnim domaćinstvima – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIKreditiSVE VESTI

Austrija želi da smanji obim kreditiranja stranih valuta privatnim domaćinstvima

Većina deviznih kredita u Austriji zaključena je u švajcarkim francima. Prema podacima Uprave za finansijsko tržište (FMA), ukupne obaveze u stranoj valuti u Austriji iznose 14,5 milijardi evra.

Devizni krediti fizičkih lica nastavili su da padaju u prvom kvartalu 2019. godine, saopštila je u petak Uprava za finansijsko tržište (FMA). U skladu s tim, kreditiranje domaćinstva u stranim valutama je opalo za 480 miliona evra, ili 3,2 odsto, u odnosu na prethodni kvartal, u odnosu na isti period prethodne godine za skoro 2 milijarde evra, ili 12,3 odsto.

Kao rezultat toga, preostali volumen deviznih kredita opao je za 71,4 odsto u konstantnoj valuti od svog vrhunca u 2008. godini. U apsolutnom iznosu, međutim, 14,46 milijardi evra je još uvek u stranoj valuti. Udeo deviznih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu trenutno je manji od desetine (9,3 odsto), dok je na vrhuncu bio oko trećine (31,8 odsto).

Čak 96,1% deviznih kredita je denominirano u švajcarkim francima, a 3,6% u japanskom jenu. Od početka 2008. švajcarki franak je aprecirao za 48 odsto u odnosu na evro, čineći kredite značajno skupljima za otplatu u evrima. U prvom kvartalu 2019. godine, kurs švajcarkog franka se kretao između 1.1181 i 1.1436 u odnosu na evro.

“Nastavićemo na doslednom putu ka održivom smanjenju obima kreditiranja stranih valuta privatnim domaćinstvima, s obzirom na to da su finansijska kriza i valutna previranja dramatično pokazala da su kumulativni rizici ovog oblika finansiranja jedva upravljivi i trošak ogroman”, rekao je izvršni odbor FMA, Helmut Ettl i Klaus Kumpfmüller.

Tags
Back to top button