Wall Street: Nade u trgovinski dogovor podigle indekse – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Wall Street: Nade u trgovinski dogovor podigle indekse

Na Wall Streetu su indeksi porasli zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD i Kine, no trgovalo se oprezno zbog usporavanja rasta američke privrede.

Dow Jones ojačao je 91 bod ili 0,36 posto, na 25.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 2.815 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 7.669 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se dobrom raspoloženju nakon što je objavljeno da su SAD i Kina postigli dalji napredak u trgovinskim pregovorima po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije. U četvrtak su američki pregovarači stigli u Peking, a iduće nedelje pregovori će se nastaviti u Washingtonu.

Zahvaljujući tome, juče je među najvećim dobitnicima, sa rastom od 0,8 posto, bio industrijski sektor, koji je vrlo osetljiv na trgovinska pitanja. Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, čime su se odmakli od najnižih nivoa u 15 meseci, no krivulja prinosa između tromesečnih trezorskih zapisa i 10-godišnjih obveznica i dalje je u inverziji.

Od prošlog petka, naime, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih. Ako se takva kretanja nastave neko vreme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dve godine privreda mogla uroniti u recesiju. Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u poslednjih 50 godina.

Ulagače su zabrinuli i podaci o usporavanju rasta američke privrede. Jučer je objavljena druga procena bruto domaćeg proizvoda (BDP) u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju, koja je pokazala da je privreda porasla 2,2 posto na godišnjem nivou. To je znatno sporiji rast u odnosu na prvu procenu, 2,6 posto, i znatno sporije u odnosu na prethodi kvartal, kada je rast iznosio 3,4 posto.

Podršku tržištima pružaju, pak, poruke iz centralnih banaka o popuštanju monetarne politike. Nedavno je američka središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva i poručila da ove

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,27 milijardi deonica, dok je prosečni dnevni obimm u poslednjih 20 dana iznosio 7,54 milijarde.

I na većini evropskih berzi cene su deonica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto, na 7.234 boda, a frankfurtski DAX 0,08 posto, na 11.428 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,09 posto, na 5.296 bodova.

Tags
Back to top button