Hrvatska: Nezakonita odluka banaka o kliznoj stopi na kredite u švajcarcima – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Hrvatska: Nezakonita odluka banaka o kliznoj stopi na kredite u švajcarcima

Vrhovni sud Hrvatske objavio je da odluke banaka o promenljivoj kamatnoj stopi na kredite u švajcarcima nakon 1. januara 2013. do 1. januara 2014. nisu zakonite

Kako se navodi u saopštenju, banke nisu uskladile “svoje poslovanje u vezi promenljivih kamata” s odredbom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

“Iako je banka u skladu sa Zakonom u svojoj ponudi korisnicima, za izmenu ništavne odredbe, u skladu sa Zakonom, precizirala način određivanja promenjive kamatne stope, ona je ipak, bez uporišta u zakonu, jednostrano odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope”, objavio je Vrhovni sud, prenosi Hina.

Dodaju da je time, po shvatanju tog Suda, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, “deo imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke pa osnovano korisnik kredita zahteva vraćanje tog iznosa”.

Pritom napominju, piše Hina, da ovom odlukom nije promenjeno pravno shvatanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. marta 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tok zastarevanja potraživanja pojedinih korisnika.

Udruženje Franak i Stranka građanskog i narodnog aktivizma – Snaga, pozvali su u januaru Vrhovni sud da što pre donese odluke o revizijama u vezi sa pravom oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije kredita u švajcarskim francima, s obzirom na to da u junu ove godine nastupa zastarelost potraživanja preplaćenih kamata u slučaju “franak”.

Tags
Back to top button