Četiri radna dana, tri slobodna, rezultat – efikasnost veća za 20 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Četiri radna dana, tri slobodna, rezultat – efikasnost veća za 20 odsto

Pre godinu novozelandski biznismen Andrew Barnes krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu. U kompaniji za upravljanje nekretninama sa 240 zaposlenih eksperimentalno je uveo četvorodnevnu radnu nedelju. Rezultat? Efikasnost se povećala 20 odsto, 78 odsto zaposlenih osećalo se sposobnima da kontrolišu radne obaveze u poređenju s njih 54 odsto ranije, a za to vreme prihod je ostao stabilan uz smanjene troškove i manji utrošak energije, piše Tportal.

Zamislite četiri dana na radnom mestu i tri slobodna dana za porodicu, decu, dodatno obrazovanje, hobije, odlazak na duge vikende, a plata ista kao pre… Ideja o četvorodnevnoj radnoj nedelji nije nova. Ali za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumevali niže plate ili duži ostanak na poslu da se nadoknadi petak, biznismen s Novog Zelanda Andrew Barnes je zaposlenima svoje kompanije Perpetual Guardian sa sedištem u Ouklandu garantovao ista primanja, s tim da oni sami organizuju posao na način da su jednako efikasni kao da rade uobičajenih pet dana. Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćoj radnoj nedelji, nego je rešenja tražio od njih.

Pritom nije insistirao na tome da svi moraju raditi istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan mogli su ostati na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti da izbegnu saobraćajnu gužvu ili odu po decu u vrtić.

Tags
Back to top button