Tjurdenjev: U razvoj NIS-a uloženo je oko 3 milijarde evra – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Tjurdenjev: U razvoj NIS-a uloženo je oko 3 milijarde evra

Od 2009. godine i dolaska Gasprom njefta u Srbiju u razvoj NIS-a uloženo je oko 3 milijarde evra, rekao je Кiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS za Sputnjik.

Tjurdenjev je još naveo da je Strategijom razvoja kompanije koja je usvojena u 2017. godini predviđeno da u periodu do 2025. godine bude investirano još oko 2 milijarde evra.

Generalni direktor NIS-a je istakao da je zadovoljan transformacijom kompanije u prethodnom periodu, ali da se na tome neće zaustaviti, već će se nastaviti sa jačanjem konkurentnosti na domaćem i regionalnom tržištu.

“Naš zadatak je da očuvamo lidersku poziciju u Srbiji i da se izborimo za liderstvo u regionu. Smatram da smo povećali svoju konkurentnost u poslednjih nekoliko godina, međutim ne smemo na tome stati, moramo nastaviti sa tim radom. Naš zadatak je, pored eksploatacije, prerade i prodaje naših proizvoda, da otvorimo i još neke pravce koji bi nam osigurali pozitivan bilans naše kompanije, kako bismo plaćali dividende našim akcionarima, plaćali porez državi, kako bismo snabdeli naše klijente energentima i drugim uslugama i kako bismo nastavili da zapošljavamo stručnjake i, na kraju krajeva, da radimo interesantne stvari“, rekao je Tjurdenjev.

Кao strateške projekte NIS-a u narednom periodu, on je naveo dalja ulaganja u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, izgradnju postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja u Rafineriji nafte Pančevo, projekat vredan 300 miliona evra, kao i dalju modernizaciju maloprodajne mreže. Takođe je istakao značaj ulaganja u elektrogeneraciju, odnosno izgradnju gasne elektrane u Pančevu u kojoj bi se proizvodila električna energija i para, kao i izgradnju vetroparka u Srbiji.

Tjurdenjev je naveo da će se u NIS-u raditi i na digitalnoj transformaciji kompanije.

“Gledamo na to kao na ekonomski efikasan projekat koji će omogućiti našoj kompaniji da postane što konkurentnija na tržištu“, zaključio je generalni direktor NIS.

Tags
Back to top button