EBRD: Spor napredak reformi u javnom sektoru i Poreskoj upravi – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

EBRD: Spor napredak reformi u javnom sektoru i Poreskoj upravi

Prema izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Srbiji su potrebne snažnije reforme, jer se očekuje da će u ovoj godini rast biti usporen na 3,5 odsto, pokazao je najnoviji Izveštaj o tranziciji koji je danas u Beogradu predstavio glavni ekonomista te banke Sergej Guriev.

Analitičari EBRD su ocenili da još postoje značajni fiskalni rizici po srpsku ekonomiju koji proizlaze iz velikih, nereformisanih društvenih preduzeća, dok reforme u javnom sektoru i Poreskoj upravi napreduju prilično sporo.

EBRD smatra da je pored reformi u javnom sektoru, za dalji napredak srpske ekonomije neophodno i dodatno poboljšanje poslovnog okruženja, a malim i srednjim preduzećima je potreban bolji pristup finansijama, kao i transparentna pravila i jednaka primena.

Iz EBRD navode da bi taj sektor imao velike koristi od razvoja nebankarskih finansijskih institucija i poboljšanih praksi vezanih za poreze, uključujući pojednostavljene poreske procedure, niže parafiskalne namete i bolju predvidljivost poreskih odluka i usluga.

Pored toga, smatraju, potrebni su dodatni napori da se podrže tržišne transakcije nenaplativih kredita.

Potencijalnim investitorima potrebno je olakšati pristup informacijama o postojećim nenaplativim kreditima, poboljšati vansudska restrukturiranja i povećati efikasnosti sudskih procesa.

Tags
Back to top button