Banka Engleske: Šanse da ekonomija VB sklizne u recesiju su 25% – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Banka Engleske: Šanse da ekonomija VB sklizne u recesiju su 25%

Guverner Centralne banke Velike Britanije Mark Karni izjavio je da bi ublažavanje neizvesnosti oko Bregzita moglo znatno da ojača britansku ekonomiju.

Na konferenciji za novinare posle odluke Banke Engleske da zadrži referentnu kamatnu stopu na 0,75 odsto, Karni je rekao da bi rast britanske ekonomije u naredne tri godine mogao da bude povećan za oko 0,5 odsto ako neizvesnosti oko Bregzita budu razrešene pre nego što se predviđa u poslednjim projekcijama.

U tromesečnim predviđanjima, zasnovanim na pretpostavci da će Velika Britanija glatko preći na novi trgovinski odnos sa EU, Banka Engleske je smanjila prognozu rasta britanske ekonomije za 2019. godinu usled nesigurnosti oko Bregzita i usporavanja svetske ekonomije.

Banka je smanjila prognozu rasta sa 1,7 odsto, koliko je prognozirala pre tri meseca, na 1,2 odsto, što bi bila najniža stopa u deset godina.

Čak i u tom scenariju glatkog prilagođavanja, britanska centralna banka smatra da postoji 25 odsto šanse da ekonomija Velike Britanije sklizne u recesiju ove godine.

Iako su mnoge kompanije ubrzale pripreme za mogućnost da Velika Britanija izađe iz EU 29. marta bez dogovora, Karni je kazao da ekonomija kao celina “još nije pripremljena za Bregzit bez dogovora”.

Pošto je Banka Engleske smanjila prognozu rasta na 1,2 odsto, britanska funta je oslabila i pala na najniži nivo u poslednje tri nedelje.

Tags
Back to top button