Svakom radniku od države danas po 30.022 dinara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svakom radniku od države danas po 30.022 dinara

Država će danas na namenske račune preduzeća uplatiti prvu minimalnu zaradu za njihove zaposlene. Na račune 232.000 firmi biće uplaćeno oko 32 milijarde dinara za 1.055.000 zaposlenih. Na račune radnika poslodavci mogu prebaciti novac, odmah po uplati.

Pravo na pomoć države imaju preduzetnici, preduzetnici paušalci, njihove kolege u istom statusu – poljoprivrednici, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja… Njihovi zaposleni će za april, maj i jun od države dobiti nešto manje od 91.000 dinara ili oko 750 evra, piše Blic Biznis.

Kada je reč o velikim pravnim licima, oni imaju pravo na bespovratna novčana sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata na njihove račune će takođe početi danas u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart, a zatim u junu i julu.

Kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i mogućnost da poslodavci novac ne daju radnicima, država će minimalac uplatiti na novootvorene namenske račune poslodavaca sa kojih novac mora da bude isplaćen radnicima. Novac sa ovog računa nemoguće je prebaciti na redovne račune firme.

Država je predvidela, i da ukoliko poslodavac ne utroši dobijen novac, ta ista sredstva mora da vrati u državni budžet.

Tags
Back to top button