Albanska ekonomija pred kolapsom – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Albanska ekonomija pred kolapsom

Lider najveće albanske opozicione stranke, Demokratske partije, Ljuljzim Baša tvrdi da je stanje ekonomije, zaposlenosti, i standarda Albanaca na pragu kolapsa.

Kako je rekao, to se vidi nakon skoro šest godina vladavine premijera Edija Rame, prenosi portal Plusinfo.mk.

“Albanci su izgubili nadu, stotine hiljada je napustilo zemlju, a drugi pokušavaju da je napuste. Mladi su nezaposleni, bez trunke nade, s propalim obrazovnim sistemom, protestuju, dok hiljade njih budućnost vide u inostranstvu”, rekao je Baša na sastanku s poslovnim sektorom, kojem je prisustvovao i Martin Hence, glavni savetnik za ekonomska pitanja u nemačkoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU).

Mala, srednja i velika albanska preduzeća su, kaže, izgubila mogućnost za razvoj jer je “tržište zarobila oligarhija povezana sa Edijom Ramom”.

“Strane investicije beleže pad nakon završetka nekih velikih projekata nasleđeni od prethodne demokratske vlade, a strance koji su pokušali da investiraju u Albaniju u tome je sprečio oligarhijsko-mafijaški sistem”, naglasio je Baša.

On je dodao da njegova Demokratska partija ima jasan program sa hitnim merama za “oslobađanje privrede od njenih okupatora”, mere za podsticaj ekonomskog razvoja, kao i mere za “održiv, inkluzivan i jednak ekonomski rast koji generiše blagostanje za širu drštvenu zajednicu”.

Tags
Back to top button